Young Adult trekker opp

Salget av papirbøker ligger i flere land an til en opptur i 2014. Bøker for barn og unge, særlig Young Adult-sjangeren, får mye av æren.

Nielsen BookScans siste gjennomgang av et utvalg av verdens bokmarkeder, viser at pilene så langt i år peker oppover for papirbøker i flertallet, deriblant USA, India, Australia og Sør-Afrika, ifølge Bookseller.

En gjennomgående tendens i disse markedene er at barnebøker er den kategorien som trekker mest opp.

 

Sterk USA-vekst

Det er særlig tydelig i USA. Der har salget av barne- og ungdomsbøker vokst med 12,3 prosent hittil i år, mens salget av skjønnlitteratur for voksne har falt med 11 prosent. Også i antall solgte bøker i det amerikanske markedet ligger bøker for barn i tet, med 133 millioner solgte bøker, mot 92 millioner innen skjønnlitteratur for voksne. Generell litteratur for voksne ligger derimot stabilt på 154 millioner solgte bøker så langt i år.

 

Divergent_pocket_ho

Vinner verden: Divergent-serien.

 

Totaldominans i toppen

Ikke nok med at barnebøker øker mest i antall. Det er også her man finner de aller mest populære titlene. På den amerikanske topplisten for bøker så langt i år, er ni av de ti mest solgte titlene barnebøker, med Gillian Flynns Gone Girl som eneste voksenbok. Hele 16 av de 20 mest solgte bøkene er barnebøker. Mange av dem er Young Adult-titler, deriblant Veronica Roths Divergent-serie og bøkene til John Green og Gayle Forman.