GW på TV – her er årets krim-påske

Rolf Lassgård spiller hovedrollen i "Den døende detektiven". (Foto: Per Cederling / SVT)

Ingen påske uten bestialske mord på TV. Leif GW Persson "Den døende detektiven" er blant krim-seriene du kan se i påsken.

Det er en tradisjon som står sterkt i den norske påsken: noen må dø – gjerne så bestialsk som mulig, men bare på TV-skjermen eller mellom bokpermene. TV-kanalene skuffer ikke i år heller, og har et program spekket med grøssende uhygge for hele påskeuken:

Fra bøkenes verden

En av NRKs mini-krimserier denne påsken er basert på Leif GW Persons prisbelønte bøker. Den døende detektiven følger den pensjonerte politietterforskeren Lars Martin Johansson (spilt av Rolf Lassgård) som våkner opp på akutten etter å ha fått blodpropp i hjernen. Tre dager senere får den tidligere sjefen for Rikskriminalen høre den grusomme historien om ni år gamle Yasmine som ble drept for 30 år siden. Midt i rehabiliteringen bestemmer Johansson seg for å løse den uoppklarte mordgåten.

DØDENS ELV: Mads Ousdal har hovedrollen i Radioteaterets påskekrim. (Foto: JULIA NAGLESTAD / NRK)

Også en annen forfatter er påske-aktuell. NRK Radioteater skal fremføre «Dødens elv», stykket er basert på boken med samme navn av Frits de Bourg. En maskert mann krabber ned i en tønne med dynamitt. Han har på forhånd sendt brev til 15 personer og invitert dem til å overvære seansen, med den begrunnelsen at hver av dem bærer sin del av ansvaret for hans død. Journalist Nicolay Wolff er én av de 15 som får brevet og ser mannen sprenge seg. Nå vil han vite hvorfor. Én etter én sporer han opp de 14 andre for å få brikkene i puslespillet på plass. Det blir farlig for Nicolay Wolff når han skal løse mysteriet, og hans egne indre demoner gjør det enda vanskeligere.

Medvirkende er Mads Ousdal, Maria Bock, Mariann Hole, Kim Sørensen, Silje Storstein, Mattis Herman Nyquist, Kyrre Haugen Sydness, Rolf Kristian Larsen, Hallvard Holmen, Bartek Kaminski, Iren Reppen m.fl.

Britisk krim

SHETLAND: Etterforskningen fører Tosh (Alison O’Donell) og Perez (Douglas Henshall) til Norge og Bergen. (Foto: ITV GLOBAL ENTERTAINMENT)

Men slik som tidligere er den britiske krimmen som legger beslag på påskekrimmen. På NRK vil seerne få et gjensyn med «Shetland». I seriens tredje sesong må kriminalinspektør Perez gjenåpne en gammel drapsetterforskning fra 1993, hvor tenåringen Lizzie Kilmuir ble kvalt, og Thomas Malone ble den gang dømt for drapet. Men etter 23 år kommer nye DNA-bevis for dagen, noe som fører til at Malone blir frikjent og løslatt. Mange tviler likevel på at han er uskyldig, blant dem flere av etterforskerne i Perez’ eget team. Samtidig med at Malone kommer hjem til Shetland, blir journalisten Sally McColl funnet kvalt på nøyaktig samme måte som Lizzie Kilmuir, og mistanken for ugjerningen faller igjen på Malone. Til tross for at alt peker mot Thomas Malone, forsøker Perez å finne ut om fordommer hos sine egne etterforskere kan føre til at feil mann blir felt.

VIKAREN: Ellen (Morven Christie) frykter at vikaren Paula (Vicky McClure) vil ta over livet hennes. (Foto: NRK)

En annen NRK-krim som seerne kan kose seg med om knappe to uker er BBC-serien «Vikaren». Den suksessrike arkitekten Ellen skal ut i fødselspermisjon og tror hun har funnet den perfekte vikaren i den dyktige og entusiastiske Paula. Men snart begynner Ellen å føle seg ukomfortabel med valget. Er Paula litt for ivrig i den nye posisjonen? Ellen får en snikende følelse av å bli utmanøvrert av sin egen vikar, og hun opplever å bli stående på sidelinjen både på jobb og i sin egen familie. Er Paula i ferd med å ta over livet hennes?

Briter også på TV2

CHINA GIRL: Robin (Elizabeth Moss) jakter en nådeløs dommer i Sydneys underverden (Foto: BBC/TV2)

Også TV2 vil sende BBC-krim. Først ut er serien Top of the lake: China girl. Spenningsserien er stjernespekket og har blant andre Elizabeth Moss og Nicole Kidman på rollelisten. Serien, som består av seks episoder, følger den vågale og uerfarne politietterforskeren Robin Griffin. Hun etterforsker mordet på en ung asiatisk kvinne som blir funnet i en koffert som har blitt skylt i land ved Bondi Beach i Sydney. Politiet har ingen spor etter morderen, før Robin oppdager at «China Girl» er en av flere savnede unge jenter, som har til felles å være surrogatmødre for barnløse par. Robin dukker ned i saken for å få annet å tenke på enn sine personlige problemer. Hun glemmer ikke datteren hun adopterte bort like etter fødselen, en datter hun så inderlig gjerne vil finne.

USKYLDIG DØMT?: Er David uskyld dømt, eller skyld i sin kones død? (Foto: TV2)

TV 2s andre påskekrim er miniserien «Innocent» med Hermione Norris og Lee Ingleby i hovedrollen. Vi møter David Collins som blir frikjent etter å ha sonet sju år i fengsel for drapet på sin egen kone. Nå starter David sin jakt på sannheten. Miniserien bestående er av fire episoder følger David og Tare, som i ung alder giftet seg og ble foreldre. Etter en kveld på byen sammen med søsteren, kom Tara aldri hjem, men ble ni dager senere funnet død ved elvemunningen. Etterhvert avslørte etterforskningen at mannen David hadde transportert liket i sin bil, og han ble pågrepet og senere dømt for drapet på sin kone. Når han blir løslatt grunnet usikre beviser i den tekniske etterforskningen er han fast bestemt på å kjempe for å få sitt gamle liv tilbake, samtidig starter jakten på hvem som drepte hans kone.

For de minste

Det skjer mye rart og skummelt i lokalene til NRK Super denne påsken, blant annet hos «Barne-TV», «Supernytt» og «Dyrevenn». Det blir spenning for hele familien når alle de underlige mysteriene i Super-redaksjonen skal løses. Påsketradisjonen med «Superkrim» byr i år på åtte enkeltstående dramaepisoder med spennende mysterier og forbrytelser hvor kjente profiler deltar som skurk, mistenkt eller detektiv. Plottene er forskjellig i hver episode.

GRØSS FOR DE MINSTE: Skumle ting skjer i NRK Super i påsken. (Foto: FOTO: SVEND EVEN HÆRRA / NRK)

Alle kan som vanlig stemme på hvem de tror er skurken på nettet. Nytt i år er at man også kan stemme på skurken når man ser episoden i Supers app på mobil og nettbrett.

 

Her er programmet:

TV2:

Top of the lake: China Girl:

Mandag 26. mars kl. 21.40 Episode 1 og 2
Tirsdag 27. mars kl. 21.40 Episode 3 og 4
Onsdag 28. mars kl. 21.40 Episode 5 og 5

Innocent:

Skjærtorsdag 29. mars kl. 21.40 Episode 1 og 2
Langfredag 30. mars kl. 21.40 Episode 3 og 4

*Alle episodene ligger allerede tilgjengelig på TV 2 Sumo.

NRK:

Shetland:

Første episode sendes mandag 25. mars på NRK1, og er en krimserie i seks deler.

Vikaren:

Krimserie i to deler. Begge episodene sendes skjærtorsdag 29. mars på NRK1.

Den døende detektiven:

Alle tre episodene sendes langfredag 30. mars.

Superkrim:

Sendes på NRK Super i 8 deler fra lørdag 24. mars til lørdag 31. mars (påskeaften). Episodene legges også ut på nrksuper.no

NRK RADIO:

Radioteaterets påskekrim: Dødens elv

Sendes på P1 fra onsdag 28. mars kl. 23.03 og går hver kveld til samme tid til og med søndag 1. april (første påskedag). Serien sendes også på P2 fra 29. mars (skjærtorsdag). Hele serien ligger ute som podcast i NRK Radio fra mandag 19. mars.