Jorunn Sandsmark ny Kagge-sjef

– Jeg ønsket en intern kandidat. Det ville være feil å hente noen fra de store, for å fortelle oss hvordan vi skal drive forlag, sier Erling Kagge.

Erling Kagge har landet. Og flyturen ble slett ikke lang. Anne Gaathaugs etterfølger som forlagssjef hos Kagge ble Jorunn Sandsmark, som allerede var på plass i lokalene. Gjennom en årrekke har hun ledet Kagge-datter J.M. Stensersens Forlag – med stort hell:

– Stenersen har i snitt vært Norges mest lønnsomme forlag de siste årene, fastslår Erling Kagge.

Feil å hente fra de store

Han sier at han til slutt satt med et godt finaleheat på fire kandidater, men at han til syvende og sist ønsket en intern rekruttering til toppjobben:

– Det ville være feil å hente noen fra de store forlagshusene, for å fortelle oss hvordan vi skal drive forlag. Alternativet var å hente noen utenfor bransjen, men det aller beste var å velge noen som kjenner kulturen og hvordan vi jobber. Det er en dugnadsånd her, hvor alle står på og bidrar, og hvor alle vet hva de skal gjøre, sier Erling Kagge, og legger til: – Det ble Jorunn, fordi Jorunn var det beste valget.

 

Erling Kagge

 

– Styrer for lenge

Han fremholder at Jorunn Sandsmark er en utmerket leder og er god på de tingene han selv er dårlig på:

– Historien er full gründere som bygger en bedrift, og deretter styrer så lenge at de ødelegger bedriften.

– Hvordan vil skiftet påvirke din egen rolle?

– Ikke i det hele tatt, tror jeg, sier Erling Kagge.

– Og hvordan vil omgivelsene merke overgangen fra Anne Gaathaug til Jorunn Sandsmark?

– Utad tror jeg forfattere og bokhandlere vil merke veldig liten forskjell. Navnene er forskjellige og det er to forskjellige typer, men forlaget er det samme. Vi har aldri stått bedre rustet.

Ser seg ikke til siden

I tillegg til at Jorunn Sandsmark blir ny toppsjef i forlaget, joiner Tuva Ørbeck Sørheim toppledelsen i rollen som forlegger.

– Hva tenker du om konkurransen med Anne Gaathaugs Gloria og resten av Stordalen-forlagene?

– Jeg har aldri vært typen som ser meg så mye til høyre og venstre for å se hva andre driver med. Slik blir det i fortsettelsen også, sier Erling Kagge.