Tua Forsström festivalpoet på Hamar

– Vi er beæret og glade for at Tua Forsström har sagt ja til å være festivalpoet. Kunstnerisk leder Mads Eslund satser på norsk og nordisk annenhvert år.

Finlandssvenske Tua Forsström (68) blir festivalpoet under Nordisk samtidspoesifestival | Rolf Jacobsen-dagene på Hamar i mars 2016.

Forsström regnes som en av de ledende nordiske poetene i sin generasjon. Siden debuten i 1972 har hun blitt behørig prisbelønt, blant annet med Nordisk Råds litteraturpris for diktsamlingen Efter att ha tillbringat en natt bland hästar. Tua Forsström har også to ganger tidligere gjestet Hamar og Rolf Jacobsen-dagene.

 

Veldig musikalsk

Festivalens kunstneriske leder, danske forfatteren Mads Eslund, beskriver Forsströms diktning slik: – Stemmen, tonen rytmen, den særpregede forsströmske diksjonen, er et vannmerke i hennes poesi. Diktene henvender seg ofte sårbart og engasjert, snakker intimt til leseren og fører samtale med kunsten – med litteratur, film og musikk. Denne samtalen og de hverdagslige trivialitetene skrives sammen på en elegant og lengselsfull og veldig musikalsk, ja, nærmest syngende måte. Hennes samling fra 2006 heter nettopp Sanger.

 

Vil stille skarpt

Mads Eslunds ambisjon er «å stille skarpt» og feire nordisk samtidspoesi gjennom fire dager. Rolf Jacobsen-dagene skal fremover ha en festivalpoet hvert år – med en norsk og en nordisk dikter annethvert år.

Forsströms forfatterskap blir også tema for litteraturseminaret som arrangeres i samarbeid med Høgskolen i Hedmark, 3. og 4. mars. I tillegg blir det gjennomlanghelgen en rekke opplesninger og samtaler, foredrag, konserter, forestillinger og en utstilling.

 

(Foto: Johannes Jansson / Norden)