Trump preger bokomsetningen

GRATULERER MED NASJONALDAGEN, USA! Enten det er militærparader på 4. juli, handelskrig, mur mot Mexico eller svingende bokomsetning: Alt er Donald Trumps feil.

Donald Trump preger også den amerikanske bokomsetningen: Politiske bokutgivelser står for noen av de større svingningene på det amerikanske bokmarkedet, viser tall David Walter, direktør for kundeutvikling i NPD Books/Nielsen Bookscan, nylig kunne presentere.

Ved utgangen av mai var det amerikanske bokmarkedet ned 2,5 prosent. Dermed har man prosentuelt hentet seg noe inn fra de 2,9 man var ned etter første kvartal. Det hører også med til historien at det er et svært godt fjorår man måler seg opp mot: Michael Wolffs Fire and Fury ble en superselger og bidro til et svært solid førstekvartal i 2018.

Det var også starten på et amerikansk bokår som i det store og hele var preget av sterke bestselgere. Fjorårets Topp 10-liste, som inkluderte fem utgivelser som solgte mer enn million eksemplarer, var den kommersielt mest solide siden 2012 – hvor The Hunger Games og Fifty Shades of Grey dominerte bestselgerlistene.

 

  • Bokmarkedet totalt har hatt en paddeflat totalomsetning (papir- og ebok) i perioden 2013 – 2018
  • Det har vært stigende papirbokomsetning i fem strake år og synkende e-bokomsetning i fem strake år
  • Papirbokomsetningen har økt med over 12 prosent fra 2013 til 2018. Det er barnebøker og nonfiction som bidrar sterkest til økningen.
  • I samme periode er ebokomsetningen redusert med en tredel.
  • Toppselgerne tok større andel av papirboksalget i 2018. Topp 100 økte omsetningen med 23 prosent fra 2017. Mellomregisteret (nr. 101 – 5000) taper terreng, mens totalen for øvrige (5001 og videre) er nær uendret.
  • Backlist-andelen øker: Backlist-bøkenes andel av omsetningen har økt jevnt og trutt fra 42 prosent frontlist/ prosent 58 prosent backlist i 2015, til 38 prosent frontlist/62 prosent backlist i fjor. I første kvartal 2019 er brøken 36 prosent frontlist/64 prosent backlist.
  • Sist år kjøpte amerikanerne flere bøker publisert før 2000, enn de kjøpte bøker publisert i 2017 og 2018 totalt.

 

     Styrking eller kannibalisering?

Nielsen BookScan, senere oppkjøpt av NPD, har nærmest vært et begrep i bokverdenen, og sørget for svært gode salgsstatistikker for flere av de store bokmarkedene kloden rundt. Men heller ikke verdens største salgstracking-selskap kan tilby noen hundreprosent-løsning: Selvpubliserte bøker er ikke med i hovedstatistikkene. Og i likhet med de norske tallene, har ikke Nielsen BookScan selv registrert lydboknedlasting og strømming. Det startet de for alvor med de nærmeste månedene, og David Walter er spent på hvilke funn de vil gjøre:

– Spørsmålet er hvorvidt lydboken vil styrke bokmarkedet totalt, eller om vi vil se en kannibalisering. Vil vi rekruttere nye konsumenter til bokmarkedet?

Enkelte dykk har vært gjort: Tall fra den amerikanske forleggerforeningen (AAP) viser at mens den amerikanske e-bokomsetningen gikk ned 3 prosent i perioden januar – november 2018, viser nedlastet lyd i samme periode en økning på 37 prosent. I dollar er tilveksten i lyd-omsetningen omtrent tre ganger så stor som hva e-bøkene taper.

Politikk digital-vinner

Det faktum at folk vil lese bøkene straks og med en gang, gjør at de mest brennaktuelle politiske utgivelsene selger godt som e-bøker. Michael Wolffs Fire and Fury var den mest solgte e-boken i USA i fjor uansett sjanger, foran Bob Woodwards Fear. På tredjeplass følger A.J. Finns thriller Kvinnen i vinduet.

Også på papir går det unna i startfasen: For de politisk orienterte Topp 10-bøkene var 72 prosent av omsetningen i løpet av den første måneden etter lansering. Tilsvarende for en ny skjønnlitterær Topp 10-tittel var 41 prosent.

For ordens skyld – avslutningsvis: De amerikanske er slett ikke entydige – de avhenger av hvem som måler: Mens NPD Nielsen BookScan melder om flere prosent nedgang i bokomsetningen, melder AAP om flere prosents økning i forlagenes inntekter i første kvartal.