Tror på god sommer og bokhøst

MED SOLIDE TALL: Tom Harald Jenssen og Cappelen Damm (foto: Berit Roald)

Sterk interesse for nye bøker og solid digital opptur. «Atskillig bedre enn fryktet», er konkusjonen i storforlagene. Både Tom Harald Jenssen (bildet) og John Tørres Thuv tror på godt boksalg i tiden som kommer.

– I markedet har vi sett tydelige positive tegn mot mer salg av nye bøker, spesielt skjønnlitteratur. Backlistsalget av bøker, altså tilbudssalget, har gått ned, men kompenseres i stor grad av vekst i digitale formater. Min konklusjon er at boka samlet sett har vist stor styrke i det som finansfolket kaller «et ruglete marked».

Dette sier Cappelen Damm-direktør Tom Harald Jenssen i det ferske sommernummeret av Bok & samfunn, som nå er ute. Der er det optimistiske toner både fra Jenssen og Gyldendal-toppsjef John Tørres Thuv. Sistnevnte kunne i et BOK365-intervju nylig fortelle om en formidabel vår for Gyldendal-konsernet – mot alle odds.

Omsetningen raste

Cappelen Damm-direktøren kan berette at pengestrømmen i Akersgata har tatt noen svinger underveis:

– I de første ukene etter nedstengningen raste omsetningen. Forlagene, også Cappelen Damm, vurderte endringer i utgivelsesprogrammet og permitteringer. Dersom nedgangen skulle bli langvarig, viste de mest pessimistiske anslagene som jeg så, en nedgang i årsomsetning av bøker gjennom bokhandel på nærmere 40 prosent. Det ville i så fall ha resultert i mange stengte bokhandlere, noe som igjen ville ha virket selvforsterkende negativt på bransjen. Slik gikk det ikke. Allerede i forkant av påsken så vi tegn til at boka holdt stand. Signalene fra bokhandelen var entydige, butikkene skulle være åpne, fastslår Tom Harald Jenssen, og legger til: – Apotekene, dagligvarehandelen, Vinmonopolet og bokhandelen har holdt Norge i gang – og bransjens helter er bokhandelsmedarbeiderne og ansatte i distribusjonssentralene, som i denne vanskelige tiden har møtt på jobb og sørget for at bokas infrastruktur mot kundene har fungert. Fantastisk!

Spår god boksommer

Cappelen Damm-sjefen velger å se lyst på månedene som kommer:

– Det viktigste vi i forlagene kan gjøre er å utgi gode bøker, opprettholde planlagt utgivelsesprogram og øke innsatsen i markedet. Jeg er optimist foran bokhøsten.

Optimistisk er også John Tørres Thuv i sin spådom:

– Det blir en særdeles god boksommer i Norge. Og jeg jeg blir ikke overrasket om det også blir en sterk bokhøst.

 

(Foto: Berit Roald)