Går av: – Jeg er flau, jeg er lei meg

GÅR AV: Anette Trettebergstuen (Foto: Ilja C. Hendel)

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen går av etter dårlig håndtering av habilitetsspørsmål.

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen går av etter gjentatte brudd på habilitetsreglementet. Trettebergstuen opplyser at hun har brutt habilitetsreglene i forbindelse med flere styreutnevnelser under Kulturdepartementet.

En gråtkvalt Trettebergstuen meddelte på en pressekonferanse fredag formiddag at hun går av som statsråd. Hun hadde da redegjort for utnevnelsene av Bård Nylund og Renate Larsen, og et forslag om utnevning av Tina Stiegler.

– Utrolig lei meg

– Jeg beklager på det aller sterkeste. Jeg har brutt reglene. Dette er svært alvorlige brudd på habilitetsreglene, sa Trettebergstuen på pressekonferansen. – Som statsråd er du avhengig av å ha full tillit, og jeg ser at det jeg nå har fortalt dere ikke er særlig tillitvekkende. Jeg er utrolig lei meg for at mine feil også går ut over andre, alle de fantastiske menneskene i kultur- og likestillingssektoren, partiet, kollegaene mine i regjering og alle andre jeg nå har skuffa. Jeg har derfor orientert statsministeren om at jeg tar konsekvensen av mine feil og går av, sa hun videre.

– Alvorlige feil

– Jeg er flau, jeg er lei meg, jeg skammer meg over å ha satt meg i denne situasjonen her, sa hun til NTB.

Tirsdag opplyste kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) om at hun hadde brutt habilitetsreglene. Trettebergstuen fortalte at hun etter det sammen med ledelsen i Kultur- og likestillingsdepartementet hadde sett på hennes egne forslag og innspill til og utnevnelser til styrer og verv.

– Jeg har gjort flere svært alvorlige feil i håndteringen av min egen habilitet. Jeg har ikke vært bevisst nok på hvordan inhabilitet skal håndteres, og jeg har ikke vært klar over at når man er inhabil, så kan man heller ikke foreslå personer jeg er inhabil overfor til et verv uten samtidig å be om settestatsråd. Dette er ene og alene mitt ansvar, sier Trettebergstuen.

Klare brudd

I gjennomgangen ble det avdekket fem klare brudd på reglene om habilitet for regjeringsmedlemmer. I en oversikt fra departementet dreier det seg om:

* Oppnevnelse av Bård Nylund til medlem av Likestillings- og mangfoldsutvalget november 2021.

* Spilte inn Bård Nylund til verv som medlem i Mannsutvalget sommeren 2022

* Forslag av Tina Stiegler til vervet som styremedlem i styret til Den Nationale Scene vinteren/våren 2023.

* Oppnevnelse av Bård Nylund som styrerepresentant i Norsk Folkemuseum april 2023.

* Oppnevnelse av Renate Larsen som styremedlem i Den Norske Opera & Ballett juni 2023.

Bård Nylund er en nær venn av Trettebergstuen og er blant annet fadderen til barnet hennes. Trettebergstuen er fadder til Tina Stieglers barn. Selv om hun ikke definerte seg som en nær personlig venn med Renate Larsen, opplyste Trettebergstuen at de var med i en vennegjeng som møtes flere ganger i året og har jevnlig kontakt.

Utsetter oppsummering

Trettebergstuen har representert Hedmark på Stortinget siden 2005, og var nestleder i familie- og kulturkomiteen 2015–2021, før hun ble utnevnt til statsråd i Ap-Sp-regjeringen i oktober 2021. I dag ble det klart at hun forlater denne posten.

Statsminister Jonas Gahr Støre vil kommentere Trettebergstuens avgang kl. 11 i dag. Dette betyr at statsministeren avlyser den planlagte sommer-­pressekonferansen i statsministerboligens hage, hvor han skulle oppsummere det siste halvåret for regjeringen. Denne er nå utsatt til torsdag i neste uke.