Torsdag må ebok-momsen ryke!

GLIMT I ØYET: Tom Egeland

KOMMENTAR: Hvis ikke ebok-momsen ryker når statsbudsjettet legges frem torsdag, vil det være en kulturpolitisk skandale, mener Tom Egeland.

STATSBUDSJETTET: Torsdag 12. oktober ryker ebok-momsen! Alt annet vil være en kulturpolitisk skandale. Partiene til Erna Solberg, Siv Jensen og Linda Hofstad Helleland er imot ebok-moms. Disse tre sitter på nøkkelen!

Regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet – og støttepartiet Venstre – har lenge gått inn for å fjerne ebok-momsen på 25 prosent.

Nå har de hatt mer enn nok tid til å tilrettelegge for momsfritaket. Torsdag vet vi om de holder hva de har lovet. Da legger regjeringen frem sitt budsjettforslag for Stortinget.

«Ønsker å likebehandle»

Allerede i 2013 ønsket kulturpolitisk talsmann i Frp, Ib Thomsen, å kutte momsen på ebøker helt: – Vi ønsker å likebehandle moms på papir-, lyd- og ebøker. Aller helst ønsker vi å kutte momsen helt, sa Fremskrittspartiets Ib Thomsen:

Thomsens sjef, Frp-leder Siv Jensen, er som kjent finansminister. Det er nok i hennes departement at byråkratene har vært mest opptatt av å beholde moms på ebøker. Byråkrater er sjelden glad i unntak fra en hovedregel – så også i dette tilfellet.

Men er det byråkratene eller politikerne som skal stake ut litteraturpolitikken?

Bred politisk enighet

Det er ikke engang strid innad i regjeringen om momsspørsmålet. Høyre – som styrer både regjeringen og Kulturdepartementet – skriver i sitt stortingsvalgprogram:

«Høyre vil innføre momsfritak på ebøker.»

Tydeligere kan det ikke sies.

Vi gjentar: «Høyre vil innføre momsfritak på ebøker.» Og regjeringspartner Frp er enig – og det er støttepartiet Venstre også.

Så hva kan gå galt?

Da regjeringen i 2014 gikk inn for å innføre såkalt nullmoms på digitale nyhetsmedier, var også det et skritt i retning av å fjerne ebok-momsen. Vår kommentar den gang lød slik.

Også Ap har vært klokkeklare i sin motstand mot ebokmoms.

Alle toneangivende partier i regjeringen og på Stortinget er med andre ord imot moms på ebøker.

Momsunntaket for papirbøker er et snart 50 år gammelt litteratur- og språkpolitisk virkemiddel. Det er ingen saklig grunn til å skille mellom papir- og ebøker i et slikt perspektiv. Litteratur er like mye litteratur om det leses på et nettbrett eller en mobiltelefon eller trykt på papir.

Globale giganter

Begrunnelsen for momsfritaket for papirbøker – å hjelpe norsk litteratur og språk i kampen mot internasjonale forlagsgiganter – er enda mer gyldig i vår tid enn da unntaket ble innført. På ebok-markedet konkurrerer norske forlag, norske bokhandlere og spesialbutikker som ebok.no mot globale giganter som Amazon, som har verden som marked.

De internasjonale gigantene som dominerer ebok-markedet, har økonomi til å presse prisene på bøker.

Ebok-momsen på 25 prosent bidrar verken til å fremme salget av norske ebøker – som regjeringen er opptatt av – eller til å styrke norsk litteratur og språk – som den også er opptatt av.

Da vil det være meningsløst om regjeringen ikke rydder opp i det kommende statsbudsjettet.

For ett år siden skrev jeg denne kommentaren om ebok-momsen:

Ebok-momsen står for fall.

Tiden er overmoden! Torsdag får vi se om statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen og kulturminister Linda Hofstad Helleland innfrir løftene.

TOM EGELAND