Til Frankfurt med åpen lommebok

Millionforskuddene er tilbake. I oppkjøringen til verdens største bokmesse er det fem ganger blitt bladd opp minst en million – dollar.

Det amerikanske bokbransjemagasinet Publishers Weekly har «tatt tempen» på markedet rett i forkant av at bokmessen i Frankfurt ruller i gang i morgen. Konklusjonen er: Feberhett. De store forskuddene man så foran Frankfurt-messene i «de gylne årene» er tilbake. I minst fem bok-dealer – for to romaner og tre sakprosatitler – er det utbetalt et forskudd på minst 1 million. Dollar, vel å merke.

«Forbløffende forskning»

I følge rykter PW har fanget opp skal Crown ha lagt 2 millioner dollar på bordet for å sikre seg de nordamerikanske rettighetene til sakprosaboken Chatter av nevrologen Ethan Kross. Boken, med undertittelen The Conversations We Have With Ourselves, Why They Matter, and How to Control Them skal ifølge agent Doug Abrams ta for seg forbløffende forskning som avdekker hvorfor vi har en indre stemme og hvordan vi kan kontrollere den. Ifølge Abrams har man nå enten auksjoner eller seriøse forhandlinger rundt boken i et dusin land.

Auksjon med 14 forlag

To memoarbøker skal også ha landet på et syvsifret beløp: Også her har Crown vært ute og shoppet, og sikret seg The Smallest Lights in the Universe av Sara Seager, fysikk- og astronomi-professor ved Massachusetts Institute of Technology – om hennes liv som ung enke, med Aspergers syndrom, karriere og eneansvar for to unge gutter.

Adrienne Brodeurs Wild Game. My Mother, Her Lover and Me er den andre million-aktuelle memoarboken. Brodeur startet Zoetrope Magazine sammen med Francis Ford Coppola. Houghton Mifflin Harcourt sikret seg ifølge PW rettighetene i en USA-auksjon med 14 forlag.

Hete debutanter

Begge de to romanene som har sikret millionsjekker er skrevet av debutanter. Whitney Scharers The Age of Light, om fotografen Lee Miller og hennes forhold til kunstneren Man Ray, skal ifølge Entertainment Weekly ha innbragt et forskudd «nord for 1 million dollar» i Storbritannia fra Picador. Bokrettighetene er også solgt til flere andre land. Den andre million-romanen, kjøpt av Random House i USA, er Kate Hopes Days If, Then, om en søvnig Oregon-by og fire mennesker som drømmer om andre liv de kunne ha levd.