Tor Obrestad er død

(Foto: Jarle Vines / Wikimedia Commons)

Forfatter og poet Tor Obrestad er gått bort, nære 82 år gammel.

Forfatter, journalist og dikter Tor Obrestad gikk bort lørdag. Han sovnet inn på Hå sykehjem på Nærbø. Det melder Stavanger Aftenblad.

Obrestad ville fylt 82 år den 12. februar. I følge datteren hans, Sofi Obrestad Halling, døde han fredfullt og omgitt av hele familien.

Ulike sjangerformer

Obrestad debuterte i 1966, og samme år mottok han Tarjei Vesaas debutantpris. Som medlem av kretsen rundt tidsskriftet Profil var han i samme tiår med på å sette modernismen på dagsorden.

Siden debuten har Obrestad vært en svært produktiv forfatter, og har utgitt hele 67 verk. Han har skrevet i flere forskjellige sjangere, og utgitt både romaner, biografier, dikt, gjendiktninger, sakprosa, og skuespill. Hans siste verk, diktsamlingen Folk, ble utgitt november i fjor.

Sammen med forfatterne Dag Solstad, Kjell Askildsen, Bjørn Nilsen, Einar Økland og Arnljot Eggen var Tor Obrestad i  1968 en av grunnleggerne av Norsk Forfattersentrum.

Friidrettsmann og journalist

Obrestad var også en habil friidrettsmann. Som ung var han en lovende mellomdistanseløper på 800 og 1500 meter. Han løp også inn til en bronseplass under Oslo Maraton som 43-åring.

Fra 1990 til 2005 var han ansatt som journalist i Stavanger Aftenblad, og har også arbeidet som bokanmelder i Aftenposten, forlagskonsulent, og var sterkt engasjert i Forfatterforeningen.

Tor Obrestad hadde seks barn, det yngste tvillingparet fikk han som 63-åring.