Det blir mye krim på Tom Egeland i sommer. Men også tid til litt annet. Her er hans sommerlesning.
Tom Egeland nøyer seg ikke med fem favoritter. Her er et knippe bøker Tom har lest eller skal lese i sommer. Noen er klassikere og noen nye, og alle kan anbefales.
Her er Toms utvalg:
Torkild Damhaug: En femte årstid
Det er ikke ofte jeg blir virkelig, virkelig imponert over en norsk krimroman, men Torkild Damhaugs «En femte årstid» er noe helt for seg selv. Med psykologisk innsikt og stramt språk skildrer Damhaug en gruppe ungdommer som jages av en forrykt morder. Fremragende!
Jan Ove Ekeberg: Den siste vikingkongen – Krigens læregutt
Jan Ove Ekeberg tar oss med tilbake til tampen på vikingtiden – til Harald Hardrådes og Olav den Helliges tid. Troverdig skildret, medrivende og spennende. Og lærerikt!
Fiona Barton: Enken
Sommerkrim med snert. Drepte Glen Taylor en pike på to år – eller er han uskyldig forfulgt av politi og presse? Vi følger hverdagen til Taylors enke i ukene etter at han ble påkjørt og drept, vi følger politietterforskningen og vi følger en skruppelløs journalists jakt på den gode story.
Jørgen Jæger: Fortielsen
Jørgen Jæger er et godt eksempel på en forfatter som aldri gir seg – og som til slutt kan høste fruktene av sin innsats. Med Monster og årets krim, Fortielsen, har Jæger etablert seg blant de mestselgende norske krimforfatterne. I Fortielsen må Ole Vik og Cecilie Hopen fra Fjellberghavn etterforske det mulige selvmordet til Cecilies samboer Bernhard. Mysteriet har et alvorlig bakteppe: menneskehandel.
Maja Lunde: Bienes historie
Tre historier og tre århundrer – alle med bier og bienes skjebne som fellesnevner. Nylig ble boken solgt for et sjusifret beløp til et amerikansk forlag, og nå står verden for tur. Høyst fortjent! Bienes historie er en nydelig roman om et viktig tema i bunn: miljøet vårt. Pocket.
Lars Mytting: Svøm med dem som drukner
Jeg elsker Lars Myttings suksessroman Svøm med dem som drukner – en storslått og episk beretning med tråder helt tilbake til krigen. Bokens nav er en traust fjellgård i Gudbrandsdalen, men dens scene er hele Europa. En familiesaga og et mysterium i ett. Pocket.
Kurt Aust: Dødt løp
Kurt Aust er mest kjent for sine velskrevne historiske kriminalromaner, men Dødt løp er noe så uvanlig som en thriller fra Tour de France. Og det skulle kanskje passe som sommerlektyre nå i juli? I Dødt løp følger Kurt Aust en tenkt Tour fylt med doping, korrupsjon, løpsfiksing – kanskje ikke så langt unna sannheten – men også drap. Intenst spennende og perfekt sommerlektyre for deg som vil følge årets sykkelløp. Pocket.
Trude Teige: Havet syng og Lene seg mot vinden
For de fleste er Trude Teige mest kjent som krimforfatter. Men hennes skjønnlitterære romaner Havet syng og Lene seg mot vinden – fra 1800-tallets mannsdominerte kystmiljø på Sunnmøre – fortjener i høyeste grad lesernes velvilje og oppmerksomhet. Her ser Teige hverdagen fra kvinnenes synsvinkel. Pocket.
Cormac McCarthy: Ikke et land for gamle menn
De fleste kjenner Coen-brødrenes film Ikke et land for gamle menn, men Cormac McCarthys roman er om mulig enda bedre. En krim og thriller i ett – intenst spennende, mesterlig skrevet. Jeg pleier å si at McCarthy skriver krim på nobelprisnivå. Pocket.
Sasha Arango: Sannheten og andre løgner
En kryptisk krim – i ordets beste mening: gåtefull, mystisk, full av skjulte ledetråder og dulgte hemmeligheter. En krim for deg som egentlig aldri leser krim. Arango er en litterær begavelse, og denne krimmen har fingeravtrykk, sjel og karakter. Pocket.
… og enda mer krim til dessert
La meg også nevne Vidar Sundstøls Djevelens giftering – en mystisk grøsser fra det indre Telemark -, Jørgen Brekkes Paradisplaneten – en gysende kodekrim – og selvsagt Hans Olav Lahlum, for alle som liker norsk krim inspirert av de gamle mestere.
Jeg avslutter med fem krimklassikere som er blant mine personlige favoritter:
Dickson Carr: Sort messe
Kanskje verdens beste klassisk krim, som forener alt fra det lukkede roms mysterium og giftmord til overnaturlige gys – og en frydefullt overraskende avslutning.
Umberto Eco: Rosens navn
En lærd fransiskaner og hans unge elev, fortelleren, kommer i 1327 til et italiensk benediktinerkloster, der munkene myrdes en etter en. Klosteret skjuler grusomme gåter og en mystisk labyrint av et bibliotek. En storslagen historisk-intellektuell krim.
Peter Høeg: Frøken Smillas fornemmelse for snø
Da et nabobarn jages i døden, innleder snøforskeren Smilla en privat etterforskning. Den danske mesterforfatteren Peter Høeg har skrevet en annerledes thriller, men også en dyptfølt og inderlig sivilisasjonskritikk.
Kerstin Ekman: Hendelser ved vann
En lavmælt, poetisk, mørk og dyptloddende kriminalroman om et grufullt dobbeltdrap i de fraflyttede skogene i de svensknorske grensetraktene – og hva som skjer når et øyenvitne 18 år senere gjenkjenner mannen hun tror er morderen. En fantastisk leseropplevelse, som høyst fortjent ble belønnet med Nordisk Råds litteraturpris i 1994.
Robert Wilson: Et lite drap i Lisboa
En jente på 15 blir funnet drept – på grunn av en historie som startet i Tyskland under Den annen verdenskrig. Robert Wilson fletter de to historiene sammen på forbilledlig vis – helt til trådene fra fortiden og nåtiden møtes og utløser et forrykende klimaks.
Les også: Janneken Øverlands sommerlektyre
Les også: Anders Neraals sommerlektyre
Les også: Atle Nielsens sommerlektyre