– Tjener penger på egen ulykke

–Det er jo ingen ulykke jeg har tjent så mye penger på som den ulykkelige forelskelsen i Jørgen i fjerde klasse, sier Vigdis Hjorth.

– Jeg pleier å holde et foredrag som heter «Hvordan tjene penger på dine ulykker?» Og det er jo på sett og vis det jeg gjør. Ikke sant. 

Det sier Vigdis Hjorth, som er tredje forfatter ut på Cappelen Damms Bokpod etter at Roy Jacobsen og Dag Solstad åpnet ballet.

 

Bruker egne feil

Det er ingen ulykke jeg har tjent så mye penger på som den ulykkelige forelskelsen i Jørgen i fjerde klasse. Og siden har det balet på seg med nye ulykker. Kanskje man ikke er så redd for ulykker da, når man vet at man kan tjene penger på dem, sier Hjorth. Jeg innbiller meg at alle forfattere egentlig skriver om det som angår dem veldig, det som er problematisk og vanskelig. Alle skriver om seg selv og bruker sine egne feil. Det er nesten ikke til å komme forbi.

 

vigdisH

 

Har mye uro

Vigdis Hjorth forteller også om sitt forhold til alkohol:

Alkoholen demper den kjempediskusjonen jeg har i hue, for den er slitsom. Øl får meg til å føle meg sånn jeg burde føle meg uten øl. Det er jo en form for selvmedisinering. Jeg har veldig mye uro, og den uroen tar jo alkoholen vekk. Det er blitt et middel jeg bruker, og det tror jeg det er mange som gjør. Jeg kan si med Gunnar Ekeløf: «Jeg vil ikke være alkoholens slave, men jeg trenger dens tjenester.»

 

(Foto: Cappelen Damm)