Tog-thriller i ekspressfart

PRISET: Paula Hawknis.

–Dette minner meg om da "Da Vinci-koden" ble lansert for 11 år siden, sier forlagssjef Øyvind Hagen i Bazar. "Piken på toget" av Paula Hawkins (bildet) er blitt en av tidenes raskest selgende bøker.

Etter at boken utkom i USA i januar er det blitt solgt et eksemplar av Piken på toget hvert sjette sekund. «Taksameteret» har nå rundet 2 millioner solgte.

Boken lå 18 uker på førsteplass på New York Times’ bestselgerliste, og 15 uker som nummer én på Sunday Times Best Seller List. Boken er i ferd med å erobre Europa, og siste nytt fra Paula Hawkins’ agent er at thrilleren topper listene også i Sverige og Belgia.

 

– Enormt spennende

Egentlig skulle Piken på toget blitt lansert på norsk til høsten, men salget internasjonalt gikk så rivende at Øyvind Hagen, forlegger i Bazar Forlag, besluttet å fremskynde den norske utgivelsen med tre måneder.

1. juni ble thrilleren lansert på norsk og Bazar Forlag er allerede i gang med å trykke nytt opplag av boken, som er oversatt til norsk av Bente Rannveig Hansen.

 

OyvindHagen

Øyvind Hagen: –Minner om salget av Da Vinci-koden.

 

– Det er enormt spennende at den gjør det så godt. Dette minner meg om da Da Vinci-koden ble lansert for 11 år siden. Plutselig klarte vi ikke å trykke fort nok, fra september til nyttår gikk det 160.000 eksemplarer!

Piken på toget skal også bli film. Det er selskapet til Steven Spielberg, DreamWorks, som har kjøpt rettighetene. Produsent for filmen blir Marc Platt. Han står bak storfilmer som Drive og Lovlig blond.

 

Svikefull historie

Dette er anslaget i thrilleren: Rachel tar det samme toget hver dag. Det venter alltid på samme stoppsignal, og gjennom vinduet ser hun det samme paret spise frokost på verandaen sin. Hun kaller dem Jason og Jess, og synes allerede hun kjenner dem. En dag ser hun Jess på verandaen med en annen mann, og noen dager senere blir Jess meldt savnet. Rachel øyner muligheten til å bli en del av det livet hun hittil bare har betraktet.

Piken på toget beskrives som en svikefull og sammenfiltret historie om jakten på sannheten. Paula Hawkins har en bemerkelsesverdig forståelse for grensene for menneskelig kunnskap, og i hvilken grad hukommelse og fantasi kan forvirre oss. Boken er betegnet som «en intens sidevender om begjær, grenseløshet og besettelse».

 

«Oppsiktsvekkende god»

London-baserte Paula Hawkins jobbet som journalist i 15 år før hun begynte å skrive skjønnlitteratur. Piken på toget er hennes første thriller.  Hun har fått mange godord fra lesere og anmeldere:

«Jeg vet ikke hvem du er Paula Hawkins, men du holdt meg våken hele natten for å lese The Girl on The Train», skrev skuespilleren Reese Witherspoon på sosiale medier.

Piken på toget er foreløpig anmeldt i to store norske aviser: Dagens Næringsliv og VG.

«Oppsiktsvekkende god,» mente Ola A. Hegdal i Dagens Næringsliv, mens Tom Egeland meldte følgende i VG: «Piken på toget er en besettende beretning om en besettelse.»

 

 

 (Forfatterfoto: Kate Neil)