Morten Harry med nye forfatterspirer

Forfatterakademiet setter i gang med kull nummer to.

Morten Harry Olsens forfatterakademi har uteksaminert første kull, og slipper til nye forfattere in spe. Denne gangen vil lærereren ha enda færre elever enn han hadde i vår.

 

– Ja, jeg tar bare inn 5 – 8 elever i høst, så nåløyet er litt trangere å komme gjennom. Men det er fortsatt potensialet i teksten jeg ser etter, ikke utgivelsesklare tekster. Hvis jeg får virkelig ferdige tekster henviser jeg søkerne til et forlag, sier Morten Harry Olsen.

– Erfaringer etter første kull?

– Det er i hvert fall mye tøffere for både meg og elevene enn det har vært på de workshopene jeg har hatt på Litteraturhuset. Elevene følges opp personlig på en helt annen måte her.

– Hvor mange kan regne med å bli forfattere?

– Jeg har holdt på med kursing i 20 år og det har kanskje vært en «score» på 25 prosent over tid.  Men jeg tror snittet blir høyere denne gangen, sier Morten Harry Olsen til BOK365.

 

Ikke skrivekurs, forfatterkurs

Forfatterakademiet skiller seg ut fra mange andre skrivekurs som tilbys på flere måter, blant annet gjennom å ha opptakskrav.

– Jeg holder jo åpne nybegynner- eller «komme i gang»-kurs et par ganger i året, sier Olsen. – Men Forfatterakademiet er ganske mye mer dyptgående enn det. Jeg tar utgangspunkt i påbegynte tekster og ideer, og så jobber vi med å komme videre i skriveprosessen på vei mot en mulig utgivelse, gjennom helgesamlinger og mye individuell oppfølging.

Morten Harry Olsen poengterer at det er viktig at elevene er «på hugget» mens kurset pågår. Selv om dette ikke er beregnet på fulltidsstudenter.

– Det er meningen at man skal kunne gjennomføre dette ved siden av full jobb, sier han, men man må ville noe med skrivingen. Man må ville lære å bli forfatter, ikke bare å å få utgitt en bok.

 

Erfaren lærer

Morten Harry Olsen bør vite hva han snakker om. Han har en rekke utgivelser i en rekke sjangere bak seg. Han har både Rivertonpris og Tarjei Vesaas’ debutantpris på peishyllen, så han har samlet nok erfaring til å lære bort kunsten å skrive … unnskyld … å forfatte. Men hva skal til for å komme inn på akademiet?

– Jeg ser etter tre forskjellige ting, sier han: Ideer, språkevne og noe som fascinerer i måten å se mennesker eller verden på. Søkerne trenger ikke å ha full pakke, men noe må være der. Da går det alltid an å jobbe med resten.

Søknadsfrist for forfatterakademiet denne gangen er 7. Juni. Du kan lese mer på www.forfatterakademiet.no.

 

Les også: Dagens dobbel fra Morten Harry

Les også: Blir aldri helt ferdig med Moby-Dick