Ti julefilmer basert på bøker

Det er ikke jul før du har sett Hans Gruber falle fra Nakatoma Plaza.

Det er visse ting som hører julen med. For noen er det ribbe, andre lutefisk. Noen sverger til Hamar julebrus, andre tar feil og mener Ringnes er best. Men en ting kan vi alle være enige om; julen er ikke det samme uten at man sløver foran TV-en med en god julefilm. For noen er det ikke jul før Hans Gruber faller fra Nakatoma Plaza, mens for andre setter ikke julestemningen inn før Askepott har fått sine tre nøtter.

Alle har sin favoritt-julefilm, men det er kanskje mindre kjent at de aller fleste av våre kjente og kjære julefilmer er basert på bøker. Her følger en liste over ti julefilmer som hadde sitt opphav i litteraturens verden, før kinolerrettet foreviget dem.

Reisen til julestjernen (1976)

Denne julefilmen er en av Norges kjæreste juletradisjoner, og står som den første norske eventyrfilmen som ble filmatisert. Originalstykket ble skrevet av Sverre Brandt allerede i 1924, og filmatisert i 1976 og igjen i 2012. I alle tre instanser starter eventyret på samme måte; en ulykkelig konge gir julestjernen skylden for den mistenkelige forsvinningen av hans datter. I originalstykket fra 1924 er det fattigjenta Sonja som påtar seg å finne både prinsessen og stjernen, mens i filmatiseringen fra 1976 vet vi at historien tar en annerledes vri, mens filmversjonen fra 2012 ligger faktisk nærmere originalmanuskriptet enn versjonen nordmenn flokker seg om TV-apparatet for å se hver julaften formiddag.

Tre nøtter til Askepott (1973)

For mange nordmenn er det ikke jul før Askepott har mottatt sine tre nøtter, og fått prinsen til å løse hennes gåte. Filmen ble filmatisert i 1973, men entret ikke norske skjermer før i 1975. Filmens velfortjente plass i nordmenns hjerter må i stor grad tillegges Knut Risan og hans udødelige fortellerstemme. Dette er en tradisjon man ikke tukler med, og filmen har siden 1975 blitt vist hver eneste juleaften på NRK. Filmen er basert på et eventyr av den tysk-østerrikske forfatterinnen Bozena Nemcova, skrevet på midten av 1800-tallet, og står som en bøhmisk versjon av den tradisjonelle fortellingen om Askepott.

5291130287_73ca851ac7_o

En julefortelling

Fortellingen om grinebiteren Ebenezer Scrooge har blitt filmatisert en rekke ganger – det finnes til og med en egen Muppets versjon. Boken A Christmas Carol, eller En julefortelling, skrevet av Charles Dickens ble utgitt i 1843, og var en umiddelbar suksess. Den brakte juleånden tilbake i England, og står i dag som den ultimate julefortelling. Filmatiseringene svartmaler ikke Dickens vidunderlige siktemål, og fortsetter å spre den intenderte julemagien til nye generasjoner. Ingen jul er komplett uten et gjensyn med julens tre ånder – enten det er i bokform, med Muppets eller i god gammeldags svart/hvit-film.

Scrooge

Grinchen (2000)

Til tross for at filmen kun fyller femten år i år, har Grinchen allerede etablert seg som en av julens faste tradisjoner. Denne humoristiske julefilmen fra 2000 med Jim Carrey i hovedrollen er basert på Dr. Seuss How the Grinch stole Christmas, fra 1957. Både i boken og i filmatiseringen møter vi den hevngjerrige Grinchen, som fra sitt hjem i utkanten av byen Whoville (Hvemvik på norsk) pønsker ut en plan om å ødelegge julen for alle byens innbyggere. Dr. Seuss er en folkekjær barneforfatter i USA, og hans bøker er karakterisert av fantastiske illustrasjoner og rim-fortellinger – to elementer som er inkorporert i den vidunderlige filmadapsjonen.

Polarekspressen (2004)

Dette fantasifulle juleeventyret ble en umiddelbar publikumssuksess da den utkom, og forplantet seg raskt som en tradisjonell julefilm i flere hjem. Den moderne juleklassikeren er basert på boken med samme navn fra 1985, skrevet av Chris Van Allsburg, og forteller historien om et magisk tog kalt Polarekspressen, som hver julekveld frakter unge barn til Nordpolen for å møte julenissen. Den fantasifylte reisen mot Nord er et eventyr uten like, og både boken og filmatiseringen minner om de klassiske julefortellingene, fylt med julemagi.

Die hard (1988)

Debatten raser hver jul hvorvidt dette faktisk kan regnes som en julefilm, kun fordi handlingen er lagt til julaften. Mens for andre er det ikke jul før Hans Gruber faller fra taket på Nakatoma Plaza. Filmen er basert på boken Nothing Lasts forever av Roderick Thorp, som faktisk er oppfølgeren til en annen bok, The Detective. Forskjellen mellom bok og film er små. I boken heter den råtøffe helten Joe Leland, og den tyske terroristen Anton Gruber – de to har tidligere møtt hverandre i en flykamp under andreverdenskrig. I filmen møtes John McClane og Hans Gruber for første, og siste, gang, i Nakatoma Plaza. Julefilm eller ei, dette er en råtøff film!

die-hard-6-bruce-willis-retires

Fanny og Alexander (1982)

Dette er vel julefilmen over alle julefilmer, og blir regnet som en av Bergmans viktigste filmer. Stykket er basert på skuespillet med samme navn, skrevet av Ingmar Bergman selv, og filmatisert i 1982. Filmen høstet hele fire Oscar-statuetter, blant annet for beste fremmedspråklige film, og var en stor publikumssuksess da den utkom. Handlingen i denne familiekrønikeren er lagt til tidlig 1900-tallet, og historien følger primært søsknene Fanny og Alexander på julekvelden, i alle sorger og komedier som kan oppstå når en storfamilie er samlet til jul. Dette episke familiedramaet var Bergmans siste langfilm, og varer i hele 312 magiske minutter.

Bridget Jones Dagbok (2001)

Denne romantiske komedien er like mye julefilm som Die Hard, men siden en av de viktigste scenene foregår i snøen passerer den som julete. Filmen er basert på en bok med samme navn som filmen, skrevet av Helen Fielding. Historien om håpløse Bridget har egentlig sin opprinnelse i en avisspalte, hvor Bridget søkte kjærlighet og et liv i lykke. Den umåtelig populære spalten resulterte i en bok, og boken endte i en suksessfull filmatisering med Colin Firth og Rene Zellwegger i hovedrollene. Likt som i spalten og boken følger vi i filmen tretti år gamle Bridget Jones, som i følge henne selv er litt for tjukk og altfor singel.  Hennes vei mot lykken og kjærligheten er selvsagt ikke helt uten dumper.

Karsten og Petras vidunderlige jul ( 2014)

Denne julefilmen er basert på Tor Åge Bringsværd og Anne Holts populære bøker om Karsten og Petra, og deres livfulle kosedyr Frøken Kanin og Løveungen. I denne filmatiseringen av de to 5-åringene gleder Karsten og Petra seg selv til jul – særlig Petra, siden hun skal feire i lag med Bestefar. Men når Bestefar forteller at han skal feire julaften med sin nye kjæreste, må Karsten og Petra, samt deres tøykledde venner, pønske ut en plan for å få ham til å ombestemme seg. Og hva er vel bedre enn å lage verdens aller-aller beste julestemning?

It’s a Wonderful Life (1946)

Denne filmen har ikke noen lang juletradisjon i Norge, men i Amerika blir den hyllet som tidenes beste julefilm og er en av landets mest kritikerroste filmer. Fortellinger følger en mann på randen av selvmord på selveste julaften. Men etter et besøk av engel, som viser ham hvordan livet ville sett ut dersom han aldri var født, innser at livet virkelig er verdt å leve. Filmen er basert på novellen The Greatest Gift av Philip Van Doren Stern skrevet i 1939, og novellen var en del av et julekort Stern sendte til kjente etter å ha blitt refusert av forlag i flere år. De 21 sidene endte utrolig nok opp hos RKO Pictures, som kjøpte rettighetene i 1943. Og resten er julehistorie.

 

Itsawonderfullife