Krimsuksess ut på norsk

Clare Mackintoshs krimdebut ble en av årets krimbestselgere på engelsk. Boken er en av flere oversatte krimutgivelser som står på forlagenes vårlister.

Krimromanen Jeg lar deg gå  (Cappelen Damm) handler om hvordan ens verden kan endre seg i brøkdelen av et sekund.

Jenna opplever alle foreldres største mareritt da sønnen hennes blir påkjørt. Knust av sorg reiser Jenna til en avsidesliggende hytte. Mackintosh arbeidet 12 år i politiet før hun ble krimforfatter.

 

jeg lar deg gåNy thriller fra Jussi

Jussi Adler-Olsens serie om Avdeling Q er trykket i et opplag på 342.000 eksemplarer bare i Norge. Adler-Olsen arbeider for tiden med den sjette boken i denne serien, men allerede i mars kommer en ny bok av ham på norsk. Thrilleren Washingtondekretet (Aschehoug) ble utgitt for første gang på dansk i 2006, og handler om et komplott i kjølvannet av det amerikanske presidentvalget. Jens Lapidus er aktuell med Sthlm Delete (Cappelen Damm), oppfølgeren til 2014 – utgivelsen VIP – rommet.


Svensk krim

Carl-Johan Vallgren er klar med den andre boken i serien om Danny Katz, Svin (Gyldendal). Den niende graven (Aschehoug) av svenske Stefan Ahnhem beskrives som en blanding av Nattsvermeren og Seven. Det er den andre, frittstående boken i serien om Fabian Risk. Jenny Rognebys krimdebut, Terningen er kastet (Gyldendal), handler om etterforsker Leona Lindberg og er etter sigende en ukonvensjonell krim. Lycke (Cappelen Damm) av Mikaela Bley handler om en åtte år gammel pike som forsvinner, og tv-journalisten som følger saken. Det er første bok i en ny, planlagt serie og boken ble årets krimdebut i Sverige i 2015.

Terningen-er-kastet
IS som tema

Danske Joakim Zander kommer med sin andre thriller på norsk: I Broen (Gyldendal) er IS et av temaene som tas opp. Yrsa Sigurdardottir er aktuell med DNA (Kagge), og Tana French kommer med Flokkdyr (Cappelen Damm). Pierre Lemaitre, som har skrevet Alex, er klar med Irene (Aschehoug). Ikke bestått (Aschehoug) av Hjorth & Rosenfeldt er den femte boken i serien om Sebastian Bergman. Emelie Schepp er aktuell med Hvite spor (Gyldendal), og fra Roslund & Hellström kommer Tre minutter (Cappelen Damm).


Tysk krimsuksess


Den tredje boken i J.K. Rowlings serie om Cormorran Strike, som hun skriver under pseudonymet Robert Galbraith, kommer også på norsk til våren. Den gjenfødte morderen (Gyldendal) av A.J. Kazinski kommer i februar. Forfatteren bak Før jeg sovner, S.J. Watson, er aktuell med sin andre roman på norsk: I Dobbeltliv (Bazar) bestemmer en kvinne seg for å nøste i drapet på sin egen søster. Nele Neuhaus valgte å selvpublisere sin første krimroman i Tyskland, og i etterkant har hun opplevd stor suksess. I februar kommer Snøhvit må dø (Gyldendal) ut på norsk.

9788281693654_product_full
Nytt fra Island

Lilja Sigurdardottir er en Islands krimforfatter som Font forlag introduserer for norske lesere med boken Fanget. Sonja lever i skyggen av finanskrisen på Island, og i et desperat forsøk på å skaffe seg penger lar hun seg overtale til å smugle kokain. Boken er første bind i en planlagt trilogi. Steinar Bragi har skrevet Ødemarken (Gyldendal) , som også har handling fra Island etter finanskrisen. Den tredje boken til britiske M.J. Arlidge, Dukkehuset (Vigmostad & Bjørke), kommer på norsk i februar.  Tove Alsterdal har skrevet Ingen vei tilbake (Kagge), og Mons Kallentoft og Markus Lutteman er aktuelle med Leon (Kagge).  Viveca Sten har skrevet I maktens skygge (Cappelen Damm), og Ninni Schulmans Vår egen lille hemmelighet (Cappelen Damm) er den fjerde boken i hennes serie fra Hagfors.


Sidevendere

Anders de la Mottes MemoRandom (Aschehoug) kommer rett i pocket, og er en intens thriller. Amerikanske Lionsgate har tidligere kjøpt opsjon på tv-rettighetene til boken. Caroline Kepnes debut Du (Vigmostad & Bjørke) har fått strålende kritiker i utlandet, og er en skikkelig sidevender om en mannlig stalker. Boken kommer på norsk i april. Peter Swansons De som fortjener det (Cappelen Damm) er en moderne gjenfortelling av Patricia Highsmiths klassiker Strangers on a Train.

9788203370663
Psykologisk

Løgnen(Pantagruel) av C.L. Taylor er en psykologisk thriller om Jane Hughes som lever sitt liv på en løgn. Kyss meg først (Vigmostad & Bjørke) av Lottie Mogach kommer rett i pocket. Andre bind i Chrisotffer Carlssons serie om Leo Junker, Den fallende detektiven (Bazar), kommer i mars.  Jessica Cornwell er barnebarnet til John le Carré og hennes thriller Slangeskriftene (Cappelen Damm) skal passe lesere som liker Dan Brown og Tom Egeland. Leserne kan også vente seg utgivelser fra forfattere som Harlan Coben, Ann Cleeves, John Grisham, Mary Higgins Clark, Steinar Bragi, Luke Delaney, Maria Lang, Jesper Stein, Dolores Redondo, James Lee Bruke, Robert Constantini, Val McDermid, Lee Child og Dimitrij Glukhovskij.


(Hovedfoto: Smart Photography)