Ti litterære forførere

Dagens Ti i påsken: Litterære forførere gjennom tidene.

En forfører kan være så mangt. Det kan være den tradisjonelle skjørtejegeren, men det kan også være den lokkende kvinnen, folkeforføreren eller manipulatoren. Her er ti eksempler fra verdenslitteraturen. Og jada: Mange er glemt og ikke nevnt.

 

 

Julien Sorel

stendhal_5136
Forfører: Julien Sorel i «Rødt og sort»

I Rødt og sort (1830) av Stendhal (Marie-Henri Beyle) (1783–1842).

Julien er en streber som vil til topps i samfunnet enten via den militære (den røde) veien eller via kirken (den sorte). For å nå sine mål forfører han først Madame de Rênal og deretter unge Mathilde. Det går riktig galt for forføreren Julien, men begge de forsmådde følger ham til skafottet.

 

 

James Steerforth

220px-steerforth_from_david_copperfield_art_by_frank_reynolds
Forfører: James Steerforth malt av Frank Reynolds

I David Copperfield (1850) av Charles Dickens (1812–70)

Steerforth er Davids litt eldre venn og beskytter på kostskolen, og de beholder vennskapet inn i voksen alder. Helt til Steerforth forfører Davids venninne Lille Emily og rømmer (og dermed skandaliserer henne). Dør spektakulært i et dramatisk forlis og gjør på en måte opp for seg til slutt.

 

Les også: Ti Dickens-figurer på tirsdag

 

 

Johan Nilsen Nagel

mysterier
Forfører: Hamsuns Johan Nilsen Nagel

I Mysterier (1892) av Knut Hamsun (1859-1952).

Nagel ankommer «en norsk kystby» som et vandrende uromonent i sin gule dress og med en blåsyrekapsel på innerlommen. Ikke lenge etter har han «forført» hele byen, inkludert de to kvinnene Martha Gude og Dagny Kielland, i et virvar av løgner og påstander, ispedd en og annen sannhet.

 

Les også: Ti Hamsun-skikkelser på tirsdag

 

 

Jonas Wergeland

forforeren
Forfører: Jonas Wergeland

I Jan Kjærstads trilogi Forføreren, Erobreren og Oppdageren (1993-99.)

Jonas er Norges største tv-stjerne og han forfører hele befolkningen med sin genialitet. Som innehaver av en «magisk penis» har han også drag på damene. Blir arrestert mistenkt for mord på sin kone.

 

 

 Fittetjuven

bikubesong
Forfører: Fittetuven i Odda

 

I Frode Gryttens Bikubesong (1999)

Fittetjuven er bare 22 år gammel, men har likevel lagt ned alle de gifte kvinnene under 50 i Murboligen, bortsett fra naboen Kari, som nesten var «som familie å rekne». Selv mener han at han gjør verden en god gjerning, men det mener ikke mennene til de forførte, cirka 35 i tallet. Og de tar en grusom hevn.

 

 

 

Batseba

batseba-frister-david-malerie-av-jean-leon-gerome-1889
Forfører: Batseba frister David. Maleri av Jean-Léon Gérôme  (1889)

I Det gamle testamentet. Andre Samuelsbok.

Om det er Kong David som forfører Batseba eller hun som forfører ham kan man sikkert diskutere, men Batseba, hustruen til soldaten Urias, bader i alle fall naken og lar David se det. Den stormforelskede David sørger for at Urias får den mest utsatte plassen i neste slag, slik at han blir drept og David kan gifte seg med Batseba.

 

Les også: Ti klassiske kjærlighetspar

 

 

Tomas

kundera
Forfører: Kirurgen Tomas i «Tilværelsens uutholdelige letthet»

I Tilværelsens uutholdelige letthet (1984) av Milan Kundera (f. 1929).

Praha-kirurgen Tomas sjekker damer i et voldsomt tempo, med læresetningen «enten treffer du en kvinne tre ganger over en ganske kort periode og aldri mer, eller du kan holde på i flere år, men da må det gå minst tre uker mellom hver gang.» Udødeliggjort i Philip Kaufmans film av samme navn med Daniel Day-Lewis som Tomas.

 

 

Johannes

kierkegaard
Forfører: Søren Kierkegaards Johannes

I «Forførerens dagbok», som er en del av Enten – Eller (1843) av Søren Kierkegaard (1813-1855).

Johannes’ offer er Cordelia, og hans prosjekt er at hun skal «avkles» på alle måter i løpet av 175 dager. For ham er det et spill og han manipulerer henne trill rundt uten at hun selv ser det.

 

 

Milady de Winter

margot_grahame_in_the_three_musketeers
Forfører: Milady de Winter. Margot Grahame som Milady i filmen fra 1935.

De tre musketerer (1844) av Alexandre Dumas (1802-70)

Lady Clarick de Winter, kalt Milady, er en hardbarket skurk, som etter hvert jobber for kardinal Richelieu. Hun gifter seg først med musketeren Athos, og forfører en bråte andre, deriblant helten d’Artagnan før hun møter sin skjebne. En fascinerende skikkelse også for unge gutter som leste om musketerene i litt forenklede utgaver da de var veldig unge.

 

 

Morgan Kane 

morgan-kane
Forfører: Morgan Kane

Helten i 83 bøker (og biperson i syv andre) av Louis Masterson/Kjell Hallbing (1934–2004).

Kane ligger med 114 kvinner (jeg har telt) uten at han noen gang har potensproblemer, dårlig samvittighet eller anger (nåja). Han får heller ingen sykdommer og setter bare barn på én av kvinnene. Gifter seg med sin elskede Linda, men lykken varer bare to år. Så er det ut på veien igjen …

 

Les også: Ti til jul

Les også: Ti fra bokhøsten – og sensommeren

Les også: Lost in Translation

Les også: Ti på rad

Les også: Ti tips til påskekrimmen