Ti artister som har utgitt bøker

Ti i påsken: De er ikke bare drevne med stemmer og instrumenter, de har også et håndlag med det litterære.

Noen av verdens fremste artister har mer å fare med enn bare å være artist. Noen av dem har skrevet bøker også. I dagens «Ti i påsken»: Ti artister som også er forfattere – eller omvendt.

 

  1. Paul McCartney

10maccartney

 

Bassisten i Beatles er ikke bare en av verdens mest kjente komponister og låtskrivere, han har også skrevet barnebok. «Macca» utga Høyt i det blå (eng. tittel: High in the Clouds) i 2005, som ble utgitt på norsk av Schibsted forlag samme år. Boken følger et ekorn som, etter å ha sett hjembyen sin bli ødelagt av en bulldoser, reiser for å finne et utopi for dyr, fritt for menneskelig ødeleggelse. Boken blir nå filmatisert og McCartney skriver filmmusikken, samtidig som han også skal gi stemme til en av karakterene.

 

  1. Madonna

 

10madonna

 

Den verdensberømte artisten Madonna bestemte seg tidlig på 2000-tallet for å skrive barnebøker, etter forslag fra hennes religiøse veileder. I første halvdel av 2000-tallet utga hun fem barnebøker, De engelske rosene, med et ønske om å formidle åpenhet, toleranse og god moral til barn i alle aldre. Bokserien følger fire bestevenninner, som blir misunnelig på en femte venninne. Bøkene blir en moralsk rettesnor for yngre lesere, da den femte venninnen til slutt blir inkludert i gjengen.

 

  1. Hank von Helvete

 

helvetesgodeburgere_front

 

… eller Hans-Erik Dyvik Husby som han egentlig heter, har ikke bare fått en biografi skrevet om seg, men Turboneger-artisten har også utgitt to kokebøker. Det er nærmere bestemt Helvetes god grillmat og Helvetes gode burgere. Denne hardrockeren er en svært dreven kokk, og hans bøker er krydret med anekdoter fra hans lange rockerliv, men her er altså sex, drugs og rock n roll byttet ut med en ektefølt matglede.

 

  1. Håvard Rem

 

KOMMJOBB

 

Her er det vel mer riktig å si «en forfatter som også er vokalist». Rem har ikke bare skrevet biografien til ovennevnte Hank, men har også utgitt bøker i en årrekke. Helt fra første bok i 1977, har Rem utgitt flere lyriske samlinger, og ikke minst har han skrevet biografiske verker om blant annet Bob Dylan, Tor Erling Staff, Bjarte Baasland med flere. Rem har også gjendiktet tekster fra flere kjente musikere, som Bob Dylan og Leonard Cohen, samt gjendiktet Shakespeare.

 

  1. Jo Nesbø

 

10nesbø

 

Igjen må vi bruke begrepet forfatter-musiker. Nesbø kan trygt kalles en liten norsk kulturskatt, både som forfatter og som frontmann for bandet Di Derre. Selv om han kanskje er mest kjent for sine krimbøker om antihelten Harry Hole, har han også skrevet flere bøker for barn. Han har vunnet flere prestisjetunge priser. Snømannen og Hodejegerne har i tillegg blitt filmatisert.

 

  1. Herborg Kråkevik

 

forside 2106

 

Herborg Kråkevik er en av Norges mest folkekjære artiser, og er mest kjent for sine tolkninger av norske sanger og viser. Men denne humoristiske artisten har også alltid vært glad i den gode fortelling, og i 2004 utga hun sin egen bok, Forteljingar. Boken tar leseren med på en rundreise i livet hennes, presentert som både humoristiske og alvorlige fortellinger. I 2015 gjenopplivet Kråkevik også det tradisjonelle julehefter, og med Kråkevik som redaktør skal de tradisjonelle Julerosene bli en fast juletradisjon

 

  1. Ingrid Bjørnov

 

10bjørnov

 

Bjørnov har en svært allsidig karrière bak seg, med alt fra kapellmester til assosiert medlem Herreavdelingen-redaksjonen på CV-en. I tillegg til sceneopptredener, har hun også rukket å utgi to bøker. Pianoboka ble utgitt i 2005, og er i følge henne selv en praktisk-humoristisk veiledning i pianospill for etternølere og unnasluntrere. Boken har solgt i nærmere 23.000 eksemplarer, og selger fortsatt godt. I 2007 utga hun boken Lakse-enka – nødskrik fra en tørrfrue, humoristiske historier fra et liv som gift med en mann med den altoppslukende hobbyen fisking.

 

  1. Courtney Love

 

10love

 

Kona til den avdøde Kurt Cobain er kjent for mye, men det minst kjente faktum om den skandaleomsuste artisten er kanskje at hun er medforfatter av to mangabøker. Fortellingene følger Princess Ai, en jente som på mystisk vis blir transportert til Tokyo og forelsker seg med en følsom musiker, Kent. Den er, kanskje lite overraskende, løst basert på Loves liv.

 

  1. Dolly Parton

 

10parton

 

Den barmfagre amerikanske countryartisten har utgitt to barnebøker, begge med mening. I am a Rainbow lærer barn å uttrykke sine følelser med farger, mens Coat of Many Colours er basert på hennes egne opplevelser i barndommen. Vi følger en ung jente hvis mor syr henne en ny jakke av gamle filler. Hun har også utgitt en kokebok, og driver sin egen bokklubb for barn, Dolly Partons Imagination Library, som sender ut en bok i måneden – helt gratis!

 

  1. Johnny Cash

 

10cash

 

Mannen i svart har skrevet en historisk roman om Apostelen Paulus. Som en kontrast til Cash sitt kallenavn, fikk boken det passende navnet Man in white. Boken ble utgitt i 1986, og gir et fiktivt innblikk i Sauls omdannelse til apostelen Paulus. Det var bortgangen til hans far som inspirerte ham til å skrive denne romanen, og det tok Cash ti år å skrive den. Cash identifiserte seg sterkt med Paulus og boken skal visstnok gi et godt innblikk i artistens eget liv som en av de største singer-songwriters USA har hatt.