Ti bøker til far på farsdagen

Søndag er det farsdag. Her er bøkene han ønsker sg uten nødvendigvis å vite det.

Ti bøker til far på dagen. Noen nye og noen litt eldre. Det finnes selvfølgelig mange flere, men disse er lest og vurdert av BOK365s medarbeidere. Rekkefølgen er tilfeldig.

 

1. Kjartan Fløgstad/Aslak Nore: Brasil 2014

ForsideBrasil2014

 

Far og sønn Fløgstad og Nores VM bok er flott lesning både for fotballelskere og folk som er nysgjerrig på det store kontinentet i sør. Begge har bodd i Sør-Amerika og kjenner både fotballen og livet i området. Det er – for å sitere den ene av forftterene – VM i Brasil, men også Brasil i VM.

 

2. John Williams: Stoner 

Stoner Bigger

 

Denne «glemte» boken fa 1965 ble en sensasjon da den plutselig dukket opp igjen. Det er en beretning om et trist, men likevel vakkert liv i den amerikanske midtvesten. William Stoner vokser opp i en fattig bondefamilie i Missouri, men havner på universitetet for å studere jordbruk … Der fatter han snart interesse for litteratur og filosofi.

 

3. Philipp Meyer: En amerikansk sønn

amerikansk sønn

 

I En amerkansk sønn får vi et innblikk i Amerikas voldelige historie sett gjennom øynene til den styrtrike kveg- og oljefamilien McCullough. Vi følger Texas-familien fra 1849 gjennom indianerkriger og oljeeventyr frem til i dag. Boken er spådd en fremtid som en amerikansk klassiker og forfatteren forespeiles en lysende karriere.

 

4. Jon Michelet: Gullgutten

Gullgutten

 

Tredje bind i serien om krigsseileren Halvor. Kritikerrost og viktig. Som de to første bindene i serien.

 

5. Den store boka om Morgan Kane

store-boka-om-morgan-kane-forside

Den definitive guiden til fenomentet Morgn Kane, som herjet Norge på seksti, sytti og åttitallet. Her får du en grundig gjennomgang av alt den hurtigtrekkende westernhelten drev med. Lurer du på hvem han la ned i Oklahoma terror eller hvem han drepte i Tempelprestinnens gjenganger får du svar her. I tillegg il masse annet ekstrastoff.

 

6. Terry Hayes:  Jeg er Pilegrim

Pilegrm_fatLO_6702

Sensasjonsromanen til filmanusforfatterren Terry Hayes har tatt verden med storm. Det er en murstein av en thriller, og du får knapt tid til å puste mens du griper deg i å lure på om et terrorangrep av den type boken skisserer er mulig …

 

7. Frode Øverli: Tretten pils og en kebab

pondus

 

Jaaada. Pondus, Jokke, Günther og de andre er tilbake i vanlig slag. Denne gang med supersjekkerene Ediie som en frisk tilvekst til galleriet.

 

8. Tore Renberg: Angrep fra alle kanter

renberg angrep

Andre bok om den noe dysfunksjonelle Hillevåg-gjengen som kke blir tatt helt alvorlig blant kollegene i underverdenen. Før nå …  Første bind, Vi ses i morgen, er allerede en klassiker. Toeren står ikke mye tilbake.

 

Og et par litt eldre klassikere til slutt:

 

9. Ernest Hemingway: Og solen går sin gang

solen

Tyrefeking i Pamplona, fisksetur i Pyreneene og storbyliv i Paris for krigskadde Jake og underskjønne Brett. Om «den fortapte generasjon» etter 1. verdenskrig. En av Papa Hemingways beste.

 

10. Charles Dickens: Store forventninger

store forventninger

 

Om fatiggutetn Pip som redder livet til en straffange og senere får en mystisk «velgjører». Pips liv blant fattigfolk og sosietet i London er skildret med Dickens stødige og samtidige penn. I boken møter vi også Miss Havisham, som fremdeles bærer brudekjolen eter å ha blitt sveket på bryllupsdagen flere tiår tidligere.

 

 

(BOK365s Atle Nielsen er medfofatter på Den store boka om Morgan Kane.)