Ti bøker som er ti år gamle

Husker du hvilke bøker vi snakket om for ti år siden? Her har vi samlet et knippe av bøkene vi leste i 2007.

Året var 2007. Finanskrisen treffer landet, og Madeleine McCann opptar alle avisforsider. Maria Gripe, Kurt Vonnegut og Boris Jeltsin forlater oss, mens Doris Lessing vinner Nobelprisen i litteratur. Men husker du hvilke bøker vi leste dette året? Her er et knippe bøker som utkom for ti år siden:

 

1. De krenkede av Åsne Seierstad (Cappelen)

 

Denne krigsskildringen fra Tsjetsjenia spenner seg også over en tiårsperiode. Seierstad reiste i 1994 inn i Kaukasus for å dekke sin første krig, og ti år senere returnerte hun til en glemt krig. Resultatet ble De krenkede, utgitt og kritikerrost i 2007.

 

 

 

2. Doktor Protors prompepulver av Jo Nesbø (Aschehoug)

 

2007 var året Jo Nesbø utga sin første barnebok, med illustrasjoner av Per Dybvig. Siden den tid har den populære barneboken også funnet veien til filmlerretet, og blitt en bokserie på hele syv bøker.

 

 

 

3. Harry Potter og Dødstalismanene av J.K Rowling (Damm)

 

Den 1. desember 2007 var det store lanseringsfester i bokhandlere over hele landet. Da utkom nemlig den siste boken i den kanskje mest populære barnebokserien noensinne, og den slo alle tidligere salgsrekorder, med hele 12 millioner bøker solgt det første døgnet i engelskspråklige land.

 

 

4. Snømannen av Jo Nesbø (Aschehoug)

 

 

Den syvende boka om Harry Hole utkom også i 2007, og nå ti år senere er den straks å se i filmatisert versjon. Boken fikk strålende kritikk fra anmelderne, og havnet raskt på bestselgerlistene.

 

 

5. Luftslottet som sprengtes av Stieg Larsson (Gyldendal)

 

 

Den tredje boken i den populære Millennium-serien, blir utgitt samtidig i Sverige og Norge. Boken er utgitt posthumt, da Larsson gikk bort allerede i 2004 – og dermed ikke rakk å oppleve monstersuksessen bøkene hans skulle bli.

 

 

6. Andvake av Jon Fosse (Samlaget)

 

 

Den vesle boken på knappe 70 sider, er den første boken i Fosses Trilogien, som av mange ble beskrevet som et høydepunkt i norsk romanlitteratur og en klassiker. I 2015 mottok han også Nordisk råds litteraturpris for Trilogien.

 

 

7. Usynlige hender av Stig Sæterbakken (Cappelen)

 

Sæterbakkens åttende roman, og én av de siste han skrev før han gikk bort i 2012. Boken ble nominert til både P2-lytternes romanpris og Ungdommens kritikerpris i 2007.

 

 

 

 

8. Innsirkling av Jan Frode Tiller (Aschehoug)

 

Boken, som skulle bli den første i en trilogi, kom som en komet i 2007, og vant samme året Brageprisen og ble nominert til Nordisk råds litteraturpris. I 2009 ble Tiller også den første nordmannen som mottok EUs litteraturpris, som han vant for Innsirkling.

 

 

 

9. Tusen strålende soler av Khaled Hosseini (Schibsted)

 

Etter suksessen med Drageløperen i 2003 kom Tusen strålende soler. Boken mottok god kritikk, og tilbragte flere uker på Bestselgerlistene – blant annet i topp på New York Times Best seller list.

 

 

 

10. The Secret av Rhonda Byrne (Damm)

 

2007 var året vi alle skulle innlemmes i «Hemmeligheten» – som gikk ut på å tiltrekke seg sine ønsker gjennom The Law of Attraction. The Secret har siden den tid solgte i mer enn 20 millioner kopier, og er oversatt til omkring 40 språk.

 

 

 

 

 

 

Hovedfoto: Utsnitt fra The Secret, 2007, Damm.