Ti ulver på tirsdag

Ti på tirsdag i dag: Bøker om og med ulver. I direkte eller overført betydning.

Ulver. Det er ålreite dyr det. Synes noen. Lars Lenth har nylig levert boken Menn som hater ulver, og det fikk undertegnede til å minnes noen andre ulvebøker. Her er ti på tirsdag:

 

 

Rudyard Kipling: Jungelboken (1894)

Alle ulvebøkers mor: Historien og Mowgli som vokser opp hos ulvene i Seeoneejungelen i India. Om Gråbror, Raksha, Akela og de andre ulvene i Mowglis liv. Filmatisert og dramatisert en rekke ganger.

 

 

Jack London: Ulvehunden (1906)

Om ulvehunden Hvittann, den lille grå ulveungen med hundeblod i årene som blir fanget av pelsjegere og mishandles av flere eiere. Men som får et godt liv i California til slutt.

 

Les også: Ti forførere på tirsdag

Les også: Lost in Translation

 

 

Hermann Hesse: Steppeulven (1927)

Klassiker som har trollbundet unge og voksne lesere i flere generasjoner, og den eneste grunnen til at bandet Steppenwolf heter det det heter. Om «Steppeulven» Harry Haller, som ikke finner seg helt til rette i livet, og til slutt forsøker å gjøre noe med det …

 

 

Mikkjel Fønhus: Varg (1933)

Om kampene mellom reineiere og sultne ulver på Finnmarksvidda. En av Fønhus’ mange bøker om villmarken og livet der. Oftest med sympatien hos dyrene.

 

  

Gunnar Staalesen: I mørket er alle ulver grå (1983)

Som i mange krimromaner brukes ulven som symbol på noe skummelt og gjerne ondt. Men Varg Veum bærer jo sitt rovdyrnavn, så helt søkt er det ikke.

Denne gangen står Veum overfor et mysterium med røtter fra krigens dager. Også filmatisert i 2011.

 

 

Les også: Ti bøker som endret landet

 

 

Gert Nygårdshaug: Den balsamerte ulven (2000)

Fredric Drum og Skarphedin Olsen er på fisketur da de havner midt oppi en feide mellom ulvetilhengere og sauebønder (allerede den gang). Den syvende boken om Drumm og Olsen fra Nygårdshaugs penn.

 

 

Karin Fossum: Den som frykter ulven (2006)

En Karin Fossum-klassiker der Konrad Sejer står overfor et mysterium som involverer en mentalt syk mann, en barnehjemsgutt og en myrdet pensjonist – blant annet.

 

 

Conn Iggulden: Ulven fra steppene (2007)

Første bok i Igguldens serie om Djengis Khan og hans etterkommere. Djengis vokser opp som Temudjin på de mongolske steppene og det er i denne boken han formes etter at faren, ulvekhanen, blir drept og familien forrådt. Snart skal Temudjin herske over det største riket jorden har sett.

 

 

Les også: Ti Dickens-figurer

Les også: Ti klassiske kjærlighetspar  

 

 

 

Anne B. Ragde/Æsop: Gutten som ropte ulv, ulv (2015)

Denne får stå som et eksempel på utallige eventyr og fabler med de fryktinngytende ulvene i sentrum. Anne B. Ragde fikk for et par år sidene i oppdrag av Kagge Forlag å skrive Æsops fabler på nytt og vi kjenner sikkert alle fabelen om gjetergutten som ropte ulv så mange ganger at da det ble alvor var det ingen som trodde ham …

 

 

Lars Lenth: Menn som hater ulver (2017)

Om naturvernere, ulvemotstandere og en ikke spesielt velfungerende advokat fra Bærum. Morsom og tankevekkende. Og for en timing midt i ulvebråket.

 

 

Les også: En setning for evigheten

Les også: Ti barndomsfavoritter på tirsdag

 

 

(Hovedfoto: Utdrag av omslaget til Varg av Mikkjel Fønhus (Aschehoug 2012))