Svenskesalget ned fire prosent

Strukturelle endringer skaper trøbbel for boksalget hos söta bror. Men i motsetning til hos oss, steg gjennomsnittsprisen per solgte bok i 2014.

Det svenske boksalget var ned 4 prosent i 2014, sammenlignet med året før. Dermed fortsetter glideflukten nedover, som har vart helt siden toppåret 2007.

Den svenske forleggerforeningens bransjestatistikk viser medlemsforlagenes årlige utgivelse og salg av allmennlitteratur og blir i år publisert for 42. gang.

 

Strukturelle endringer

Forleggerforeningens egen analyse av 2014-tallene, er at de mange strukturelle endringer i svensk bokbransje rammer bokomsetningen med stor tyngde. Pocketställets konkurs setter spor. Det gjør også sammenslåingen av Akademikbokhandeln og Bokia, som har ført til et annet innkjøpsmønster. Akademibokhandelns sentrallager er avviklet, slik at forlagene distribuerer direkte til butikk – med lavere førsteordre som resultat.

 

Akademibokhandeln

 

Både bokklubbene og nettbokhandlene taper terreng. Sistnevnte grunnet stadige tekniske problemer med hjemmesidene til flere aktører, skal vi tro de svenske analysene.

 

Lavere salg – flere titler

I Norge har vi de siste årene solgt stadig flere bøker til stadig lavere priser, med utflating i bokomsetningen som resultat. Hos vårt naboland er trenden annerledes. Selv om omsetningen «bare» er ned 4 prosent, er antallet solgte eksemplarer totalt ned 11 prosent og antallet solgte eksemplarer per tittel er ned 14 prosent.

Med andre ord: Trass i at bokomsetningen stadig beveger seg nedover, kommer forlagene med stadig flere titler (+ 5 prosent) og prisen per solgte eksemplar øker.

 

Barnebøker i pluss

Ser vi bak hovedtallene taper både skjønnlitteraturen og sakprosaen terreng, mens barne- og ungdomsbøker er i pluss.

Det går også stadig noen hakk tråere med salget av svenske rettigheter utenlands, som hadde en formidabel vekst i 2009-2011. Det er verdt å merke seg at dette har vært et fall fra et svært høyt nivå. Toppårene var ikke minst koblet til Stieg Larsson og hans Millennium-trilogi.

 

Ingen e- suksess

Heller ikke svenskene opplever noen festforestilling på e-bokfronten. Selv om e-bøkene nå utgjør hele 26 prosent av tittelmassen, står de for kun 2 prosent av salget.

På lyd-fronten står det imidlertid adskillig bedre. Lyd står nå for 7 prosent av bokomsetningen: fysiske lydbøker (CD etc.) står for 3 prosent, mens nedlastbare og strømmede lydbøker står for 4 prosent av den totale bokomsetningen.