–Bruker kvinner som hetero-alibi

Karl Ove Knausgårds uttalelse om at "alle menn som møter en kvinne lurer på hvordan det er å ligge med henne", har ikke gått upåaktet hen i Sverige.

ANNERLEDESLANDET: Bølgene går høyt i Sverige etter at en professor har «analysert» Knausgårds seksualitet og begjær.

Uken ble innledet med at litteraturprofessor Ebba Witt-Brattström i en artikkel i Dagens Nyheter skrev at hun aner at Karl Ove Knausgårds påståtte interesse for kvinner egentlig bunner i begjæret mellom menn (sic). Årsaken til at Knausgård benytter kvinnelige seksualobjekter er utelukkende for å bygge sin egen merkevare og for framstille seg selv som et offer – forfulgt av nymoralister.

 

Hetero-alibi

Som bevis for nytolkningen av Knausgård viser professoren til andre bind av Min Kamp, hvor Knausgård skriver at hjertet hans slår fortere da han på Stockholm Central ser vennen Geir stå og vente. Antagelig for å avlede den sterke attraksjonen mellom sjelevennene, innleder Karl Ove parallelt sitt forhold til Linda. Følgen blir at Linda og Geir avskyr hverandre. Begge konkurrerer om Karl Ove.

Ikke nok med dette. Litterær pedofili får også en sving. I fjerde bind av Min kamp beskriver Knausgård hvordan lærervikaren Karl Ove blir forelsket i eleven Andrea. Også Andrea er ifølge Witt-Brattström, et objekt for å avlede følelsene for Geir. Kvinnens rolle er med andre ord å personifisere seksualitet ved å gi et heteroseksuelt alibi for begjæret mellom menn.

 

«Ynkelig og pinlig»

Witt-Brattstrøms artikkel ble raskt blant Dagens Nyheters mest delte på sosiale medier og på internett.

I gårsdagens utgave av Expressen kom det imidlertid sterke reaksjoner fra Victor Malm, tidligere redaktør av tidsskriftet Ordkonst. Malm skriver at Witt-Brattströms artikkel er ynkelig og «en pinlig uanstrengt oppvisning i det å buktale fram løgner fra andre menneskers tekster».

Norske lesere er kanskje blitt vant til at svenske debatter leter seg nye veier. Noen husker kanskje bekymringen over Lars Myttings Hel ved. Torbjørn Egner har også fått gjennomgå. Nå er det altså Karl Ove Knausgård som er i den svenske hetluften.

Den svenske forfatteren Stig Larsson får også sitt, men det lar vi ligge her.