«Årets beste roman» solgt til USA

Lars Petter Sveens «Guds barn» vekker nå internasjonal oppmerksomhet, og et amerikansk forlag har nå sikret seg de engelske verdensrettighetene.

Amerikanske Graywolf Press har kjøpt de engelske verdensrettighetene til Lars Sveens tredje bok, Guds barn. Forlaget regnes som et av USAs ledende skjønnlitterære forlag.

Guds barn har fått fantastiske anmeldelser denne høsten og Lars Petter Sveen har blitt fremhevet som en forfatter av internasjonalt format. Nå ser anmelderne ut til å bli sannspådde.

Les også: Tilbake til samtiden

 

–Gjorde sterkt inntrykk

Fiona McCrae i Graywolf uttaler at Guds barn gjorde et sterkt og umiddelbart inntrykk, og at forlaget er entusiastiske og ser fram til å utgi romanen.

Graywolf utgir også andre betydelige norske forfattere som Per Petterson, Dag Solstad og Roy Jacobsen.

 

«En litterær begivenhet»

Lars Petter Sveen fikk svært gode kritikker for sine to første bøker, novellesamlingen Køyre frå Fræna (2008) og romanen Eg kjem tilbake (2011). Han har mottatt Tarjei Vesaas debutantpris og andre priser og vært festspilldikter på Dei nynorske festspela. Da Jo Nesbø fekk Den norske leserprisen i 2008, ga han ekstraprisen på kr 50 000 – som går til «ein lovande norsk forfattar» – til Sveen. For Guds barn er Sveen nominert til Ungdommens kritikerpris og P2-lytternes romanpris.

 

Sveen-Lars-Petter_author_full  Guds barn

Lars Petter Sveen (Foto: Akam1k3)

 

Etter at Guds barn kom ut i august i år, har anmelderne omtalt romanen som en litterær begivenhet. Aftenposten skriver at Guds barn er høstens beste bok, Klassekampen kaller den mesterlig og Dagsavisen en stor litterær prestasjon. Romanen er allerede solgt til det danske forlaget Politiken.

 

Blir til en vev

Slik beskriver forlaget romanen: «Guds barn begynner i Betlehem da Jesus ble født og følgjer tida fram til etter hans død. Romanen fortel om kjærleik og vennskap, om tru og håp. Vi møter soldatar og røvarbandar, profetar og disiplar, små barn og spedalske, som alle blir dratt mellom gode og vonde krefter. Dei mange historiene blir til ein vev, der det fantastiske og skremmande, det vesle og det store, går hand i hand … Dette er historier ingen har lese før, frå ei verd alle kjenner til.»

 

«Årets beste roman»

Det går en stund mellom hver gang en norsk roman får anmeldelser på nivå med Guds barn. Ole Jacob Hoel i Adresseavisen triller sin terning til en sekser og skriver som følger: «Så kommer denne, som løfter Sveen opp blant landets ledende forfattere, og i mer enn én forstand viser hans internasjonale snitt.»

«Guds barn må være årets beste roman. Den er bygd på tradisjonen i møte med et uvanlig forfattertalent,» skrev Atle Christiansen i Aftenposten. Klassekampens anmelder Tom Egil Hverven beskrev boken som mesterlig og mente boken var «kunst av sjelden kvalitet». «En stor litterær prestasjon,» skrev Turid Larsen i Dagsavisen.