Strømmeavtale, men kun i Sverige

Bonnier Books-sjef Håkan Rudels - foto: Bonnierförlagen

Bonniers boikott av Storytel er avblåst. Partene enige om en ny treårig avtale.

Det har i år stormet mellom Sveriges største strømmetjeneste, Storytel og Nordens største forlagskonsern, Bonnier. Helt siden 1. april i år har Bonnier nektet å levere nye titler til Storytel. Nå har imidlertid partene kommet til et kompromiss og leveransene av nye Bonnier titler kommer dermed i gang igjen fra 1. september.

Som en stormig relation

Ingen av toppsjefene, Storytels Jonas Tellander og Håkan Rudels i Bonniers, vil kommentere betingelsene i avtaleteksten, men Rudels sier likevel til Svensk Bokhandel at han er glad partene nå har kommet til enighet:

– Lösningen är att kompromissa och reda ut vad som är viktigt för respektive part och hitta en väg framåt. Det har vi gjort vilket känns sjukt bra, för oss, men jag tror det är bra för hela bokbranschen.

På spørsmål om forhandlingene har pågått hele tiden siden bruddet i april, svarer Rudels:

– Du får tänka som en stormig relation. Det är lite upp och det är lite ned. Men sedan har man semester och det har man i det här fallet ihop.

Bonnier eier selv Storytels største svenske konkurrent Bookbeat. Mens Storytel i sommer teller rundt 400 000 abonnenter i Sverige, ligger konkurrenten antagelig i overkant av 100 000.

Fortsatt låst i det norske markedet

Der man i Sverige har maktet å komme til en avtale, er imidlertid situasjonen fortsatt låst for kryssleveranser i det norske markedet. Pussig nok er brushodene Håkan Rudels og Jonas Tellander, plutselig kumpaner her hjemme på berget. Rudels er styreformann i delvis Bonnier-eide, Cappelen Damm, som igjen eier halvparten av den norske avdelingen til Storytel. Her sitter Jonas Tellander i styret.

Da BOK365 i sommer snakket med sjefen i Storytel AS, Håkon Havik var tonen optimistisk:

– Vi er i god dialog med Lydbokforlaget og jeg håper vi har de første lydbøkene fra Lydbokforlaget på plass i løpet av sommeren, uten at jeg per i dag kan konkretisere antall titler – eller forfattere.

Lydbokforlaget sitter som kjent på rettighetene til både Gyldendal og Aschehoug, rettigheter forlaget i dag tilrettelegger via strømmetjenesten Fabel.

Les også: Skei Grande støtter Egeland: – Dette må komme på plass

Demringstid?

Helt mørkt er det likevel ikke. Etter det BOK365 har grunn til å tro har Lydbokforlaget og Storytel AS, i hovedtrekk kommet til enighet om betingelsene for leveranse. Nå gjenstår utformingen av ordlyd i selve avtaleteksten. Storytel har levert sitt forslag.

Fabel er videre i forhandlinger med Cappelen Damm, mens Lydbokforlaget forhandler med landets tredje strømmetjeneste: EBOK.no Pluss.