– Tidenes beste bokhøst for oss

HØSTENS FORFATTERE: Det var en stor forfatterrepresentasjon på Cappelen Damms høstpresentasjon og Lars Saabye Christensen, til høyre, har allerede satt tonen.

– Vi trodde vi hadde tidenes bokhøst i fjor, men i år er den bedre. Hver tredje bok solgt i norsk bokhandel er en Cappelen Damm-bok. Og i år presenterer vi 180 nye titler, sier Knut Gørvell. 

Knut Ola Ulvestad har sakprosaansvaret og har femti titler på sin liste. To av dem det har vært mye oppstuss rundt i bokbransjen, er fra og om Greta Thunberg. Internasjonalt diskuterer man «Greta-effekten», hvorvidt salget hennes skal berge mye av sakprosamarkedet. I Norge gjenstår det å se.

Huset brenner er ført i pennen av moren til Greta, og hun forteller åpent om datterens oppvekst med aspergers selvsagt klimakampen. I boken Streik for klima er tolv av Thunbergs viktigste taler samlet, forteller Ulvestad.

Men det er mer miljø, fra pioneren Ole Mathismoen som har boka Trettitre norske trær: 

– Han tar med kulturhistorisk noen av de eldste og viktigste trær i Norge. Dette er trær som har overlevd svartedauden, vikingtiden, danskekonger og andre verdenskrig.

Friluftsliv er også en måte å være miljøvennlig på.

– Lars Monsen har tilbragt 4000 døgn i sovepose, halvparten vinterstid nord for polarsirkelen, og han har fått en helt spesiell plass i nordmenns hjerter. I høstens aktuelle bok forteller han for første gang åpenhjertig om sitt liv, om nær døden opplevelser, om hva han lærte av mor og far, om sitt eget alkoholforbruk og brorens overdose, sier Knut Ola Ulvestad.

Ny serie etter «Upopulære skrifter»

Cappelen Damm kommer også med en ny bokserie denne høsten, Livets bibliotek. Her skal de utgi klassiske tekster, som retter kritiske søkelys mot samfunnsordenen. De seks første bøkene blitt utgitt denne høsten, og det er blant annet bøer fra Aldous Huxley, Erich Fromm og Viktor Frankl.

Torgrim Eggen gir ut biografien om Axel Jensen som har vært varslet i noen år nå og Tor Bomann Larsen kommer med ny kongebiografi.

– Det er 20 år siden verket ble påbegynt. Nå tar Bomann Larsen for seg tiden fra annen verdenskrigs slutt til kongens død i 1957. Dette er utvilsomt det største biografiske verket i norsk historie, og unik i europeisk sammenheng, forteller sakprosasjefen

180 TITLER: Direktør for salg og marked, Knut Gørvell, mener forlaget har tidenes bokår. Foto: Maja Hattvang

Potter fyller 20 år

Det er to 20 årsjubileer på barnebokfronten hos Cappelen Damm denne høsten. Det er både 20 år siden Blåfjell for første gang ble utgitt, og 20 år siden den første Harry Potter boken kom på norsk.

Også musikere som kommer med bøker. Marit Larsen debuterer som barnebokforfatter med Der Agnes bor, og Paul McCartney kommer med ny barnebok.

– Boken er oversatt til norsk av Lars Saabye Christensen, og han har skrevet et nydelig etterord, forteller Ragnfrid Trohaug.

Solide navn i skjønn

Men det er flere jubileer. Ingeborg Arvola, feirer 20 år som forfatter.

– Hun er en av de fremste novelleforfatterne i Norge, mener Tine Kjær i skjønnlitteraturdivisjonen.

LITTERÆR PRESENTASJON: Tine Kjær

Gro Dahle kommer med ny diktsamling, Hjem, sier Hunden.

– Hennes forrige diktsamling ble noe så sjeldent som en poetisk bestselger. Det er alltid en begivenhet når Gro Dahle kommer med en ny diktsamling. Mannen som elsket Sibir av Roy Jacobsen og kona Anneliese Pitz er en fantastisk fortelling om natur, reise og oppdagelse. Dette er Carl von Linne møter Lars Monsen, forteller Kjær.

Tore Renberg har skiftet forlag og presenterer Ingen tid å miste. 

Flaggskipet i forlaget, Lars Saabye Christensen, er blitt behørig anmeldt denne uka og her kan du lese hva Leif Gjerstad i BOK365 mener om verket. 

– Skyggeboka skrevet i en eksistensiell og grunnleggelse følelse av at de er siste gang. Romanen er så sannferdig som jeg klarer å få det til. Det alvoret romanen er skrevet i, dyp og varig glede for meg. Å skrive er en dyp og stor glede, sier Saabye Christensen.

Fire menn og en kvinne

– I år har vi fire herrer og én dame blant krimtitlene våre. Torkil Damhaugs Se en annen vei er en sterk psykologisk thriller fra Budapest, og i Eystein Hanssens roman er Norges råeste heltinne tilbake. Hans Olav Lahlum, Gard Sveen og Monica Yndestad kommer også med bøker.