– Stormannsgal, bråsint og usaklig

- Statsminister Teddy Fahr er som Donald Trump: en stormannsgal, bråsint og konsekvent usaklig fyr, sier barnebokforfatter Lars Joachim Grimstad, som blir "satt ut" av det som skjer "over there".

– Jeg er litt satt ut av at befolkningen i verdens viktigste supermakt seriøst vurderer å velge Trump til å lede landet inn i framtiden, sier Lars Joachim Grimstad.

I dag skal amerikanerne stemme frem sin neste president. Årets valgkamp utviklet seg raskt til å bli en Donald-historie uten sidestykke i historien og selv den mest drevne forfatter ville strevd med, på troverdig vis, å finne opp en karakter som Trump. Men flere har beveget seg tett på – som barnebokforfatter Lars Joachim Grimstad:

Egoland (Aschehoug) er den tredje boka i serien om Statsminister Fahr & Sønn, og som de to første er også denne inspirert av samfunnet rundt oss og den merkelige tiden vi lever i. Jeg sier merkelig, for det er som om virkeligheten har innhentet universet jeg beskriver. Egoland er nesten blitt skremmende aktuell og realistisk. Og jeg har dratt på ganske kraftig!

 

grimstad
POLITISK SATIRE FOR BARN: Lars Joachim Grimstad
har gjort stor suksess med bøkene om Teddy og Finn Fahr.
(FOTO: Niklas Lello / Aschehoug)

 

Er du inspirert til nok en bok, etter å ha fulgt med i den amerikanske valgkampen?

– Akkurat nå må jeg være ærlig å si nei! Som sagt, det går snart ikke an å parodiere en virkelighet som allerede er sin egen parodi. Jeg er litt satt ut av det som skjer, at befolkningen i verdens viktigste supermakt seriøst vurderer å velge en selvopptatt, stormannsgal, bråsint og konsekvent usaklig fyr til å lede landet inn i framtiden.

 

egoland

 

Et hjerte under galskapen

Grimstads statsminister i Egoland, statsminister Teddy Fahr, kan gi noen assosiasjoner til Trump. Med et ønske om å bli mer populær enn han allerede er innfører han rare tiltak for å tiltrekke seg velgere, som for eksempel å  bygge verdens største vannsklie fra taket av Operaen. Og populisme har vært et velkjent fenomen i den amerikanske valgkampen.

Hva vil du si er de største likhetene og forskjellene mellom statsminister Fahr og Trump? 

– Tja, stormannsgal, bråsint og konsekvent usaklig fyr. Til Teddys forsvar må jeg nok nevne at han tross alt har et hjerte under all galskapen. Han er nok først og fremst veldig naiv i sin voldsomme iver i å finne de enkle svarene på kompliserte spørsmål.