En ny litteraturfestival ser nattens lys i Oslo i høst. "God natt, Oslo" går over tre dager i september og arrangeres i svært spesielle omgivelser.
Og festivalen går hardt ut fra start. For ekesempel kommer Nell Dunn, 82-åringen bak den feministiske klassikeren Talking to Women. Og hun får følge av en rekke andre forfattere i A-klassen. Som hjemlige Zeshan Shakar, Kjersti Annesdatter Skomsvold, Jan Grue og Trude Marstein for å nevne noen.
God natt, Oslo går av stabelen 13.-15. september på det spesielle stedet SALT på Langkaia. Det et sted med en rik litterær historie. Amalie Skrams berømte novelle Karens Jul foregår her. Også i Hamsuns Sult spiller området en viktig rolle.
Festivalsjef Synne Øverland Knudsen forteller at festivalen arrangeres av SALT, som drives av Erlend Mogård Larsen, mannen som i sin tid startet by:Larm og Trænafestivalen.
– Det er en forening, altså en festival ingen kan eie. Jeg er hentet inn som festivalsjef og har med meg noen nydelige folk som designer og utvikler nettside, en illustratør som tegner alle forfatterne og en pressemedarbeider. Vi har også med oss Tronsmo bokhandel, et bredt sammensatt programråd, og vi har fått god fødselshjelp fra Aschehoug og Gyldendal. I tillegg samarbeider vi med det meste som kan krype og gå av store og små forlag, sier Synne Øverland Knudsen.
Komprimert
God natt, Oslo blir atså en komprimert og forholdsvis liten festival. Festivalsjefen opplyser at det blir litt over 20 offisielle arrangementer og at det er satt et tak på 500 besøkende hver dag de tre dagene
– Det er fordi vi i første rekke ønsker en intim og spesiell opplevelse, sier hun.
– Til nå har vi booket 20 forfattere. Men jeg har fremdeles en leseliste jeg koser meg med, så det kan komme flere til de neste ukene.
– Den forrige festivalen i Oslo, Oslo bokfestival, overlevde ikke. Hvorfor overlever God natt, Oslo?
– Jeg holder en knapp på opplevelsen og at programmet vil snakke for seg selv her. Dette er ingen promoteringsfestival, men et gjennomtenkt, kuratert program for kvalitetslitteratur på et ganske unikt sted langs kaia i Oslo.
Plass til flere
– Det dukker opp stadig nye festivaler i Norge. En stor festival ser dagens lys i Bergen til vinteren for eksempel. Er det virkelig plass til enda en litteraturfestival i Norge?
– La meg snu på det: Er det virkelig så mange litteraturfestivaler i Norge? Vi er et langstrakt land, togbillettene er dyre, og det er ikke alle som har anledning til å reise for å oppleve litteratur. Det å ha en litteraturfestival i kjernen av Oslo er både praktisk og viktig. Dette er heller ikke en fiks idé som kommer utenfra, men et initiativ fra aktører som selv er trygt plassert midt i litteraturfeltet. I tillegg tenker jeg at den ene litteraturfestivalen ikke nødvendigvis er det samme som den andre litteraturfestivalen bare på grunn av merkelappen «litteraturfestival». Vi kommer til å lage vårt eget program og en egen profil. Jeg tror den kommer til å oppleves annerledes.
Nell Dunn
– Hva blir høydepunktene, slik festivalsjefen ser det?
– I dag slipper vi nyheten om at Nell Dunn kommer. Den 82 år gamle britiske forfatteren er en feministisk legende, som også har skrevet bøker om arbeiderklassen i London. Hennes samtalebok Talking to Women ble nylig gjenutgitt etter å ha vært ute av salg lenge. Den er, mer enn 50 år etter at den først ble utgitt, fremdeles merkelig relevant. Hun kommer til å riffe.
I tillegg til henne og de du nevner ovenfor ser jeg frem til å møte amerikanerne Leslie Jamison og Ottessa Mosfegh. Og Camara Lundestad Joof, Thure Erik Lund og Gine Cornelia Pedersen er kruttsterke navn med stor bredde i tematikk. Vi skal forsøke å gjenopplive stedets litterære historie – og samtalene, politikken og de menneskelige innsiktene som litteraturen rommer. God natt, Oslo skal være et samlingspunkt for litterære krefter og for kvalitetslitteratur, sier Synne Øverland Knudsen.