I mål til stormende jubel

Karl Ove Knausgård (Foto: Thomas Wågström/Oktober)

Sjette bok i Min Kamp-serien lanseres i USA i september, men toneangivende kritikere har allerede utropt den til «en litterær bragd».

Med det er Knausgårds selvutleverende mesterverk fullendt også i USA. Boken og serien har fått fantastisk mottagelse over hele verden, men det enorme markedet over there har hengt litt etter.

«A thrilling conclusion»

Nå kommer altså siste bind også der. Boken har fått tittelen My Struggle: Book Six og lanseres i USA 18. september. De tunge magasinene Kirkus Review, Publishers Weekly og Booklist har alle gitt den svært rosende omtale og såkalt ”starred review”.

Det anerkjente bransjemagasinet Publishers Weekly skriver om den sjette boken at den ”viser begrunnelsen for prosjektet med lysende klarhet. Dette bindet er en eggende konklusjon på Knausgårds episke serie.” («This volume is a thrilling conclusion to Knausgaard’s epic series.»)

Kirkus Review skriver at “Knausgård utforsker hvordan språket kan brukes til ærlig formidling og tragisk nasjonalisme … og hvorvidt en bekjennende stil kan være en kraft mot propagandistisk skrift.»

«En litterær bragd»

Også Booklist kaller boka en ”litterær bragd” og skriver at “det kanskje mest oppsiktsvekkende med Sjette bok er en 400-siders undersøkelse av Hitler, nazismen og det ondes natur, som trekker paralleller mellom Mein Kampf  og Min kamp. … Denne ubehagelige sammenligningen sprenger våre forestillinger om hva litteraturen kan gjøre, mens den samtidig sirkler inn fortellerens egne bekymringer”.

Disse 400 sidene skapte også debatt både her hjemme og i Tyskland, og Knausgård ble fra flere hold beskyldt for å bagatellisere nazismen og ufarliggjøre Hitler.

30 språk

Karl Ove Knausgårds seksbindsverk er oversatt til over 30 språk og har et samlet opplag på over 480 000 i Norge.

For bøkene har forfatteren mottatt en rekke store internasjonale litteraturpriser. Som Austrian State Prize for European Literature og The Jerusalem Prize. Han har fått Sunday Times Award for Literary Excellence og den tyske avisen Die Welts litteraturpris 2015 for sitt forfatterskap. Han har også mottatt Wall Street Journal’s Innovator Award i USA og den italienske Malaparte-prisen. Blant annet.

Min kamp 6 lanseres altså i USA 18. september, og Knausgård vi være til stede på et arrangement på kultursenteret 92Y i New York 28. september.

 

(Foto: Thomas Wågström/Oktober)