Språkgledepris til Linda Eide

Riksmålsforbundets medieprisvinnere 2020: Linda Eide (Språkgledeprisen), Eirin Eikefjord (Gullpennen), Sigrid Sollund (Lytterprisen) og Torstein Bae (TV-prisen). (Foto: Stig Michaelsen)

Linda Eide ble den første til å motta Riksmålsforbundets språkgledepris, en av fire mediepriser som ble utdelt i Oslo tirsdag kveld.

 Språkglede er å skape entusiasme for språket, finne morsomme og uventede innfallsvinkler. Ingen har gjort dette bedre enn Eides språksjov, sa Riksmålsforbundets formann Trond Vernegg.

Eide så det som en seier at en gjeng nynorskelskende vossinger får pris fra Riksmålsforbundet.

– Målet vårt er at seerne ikke skal tenke på språkpolitikk når de ser programmet, men bli mer glad i språket.

– En språklig skarpskytter

Også en annen vestlending ble hedret; Gullpenn-vinner Eirin Eikefjord i Bergens Tidende.

– Som kommentator balanserer hun perfekt mellom innsikt og slagferdighet, humor og alvor. Med korte, presise setninger og ofte overraskende konklusjoner manøvrerer hun i et elegant språklig landskap, sa Tom Egeland, juryleder for Gullpennen.

 En språklig skarpskytter, sa prisvinnerens sjef, Frøy Gudbrandsen.

– En sjakkens David Attenborough

Torstein Bae ble hedret for sitt bidrag til å gjøre sjakk til folkesport, men TV-prisen fikk han først og fremst for sin formidlingsevne.

– Torstein Bae snakker uanstrengt, presist og blottet for klisjeer i et tempo – og med en innlevelse – av de sjeldne, sa Tonje Steinsland i TV-prisjuryen.

 En sjakkens David Attenborough, la NRKs sportsredaktør Egil Sundvor til.

– En glimrende formidler

Også Lytterprisen gikk til en NRK-medarbeider; Sigrid Sollund i Dagsnytt 18.

– En glimrende formidler, en effektiv og behagelig kommunikator med et godt og ofte lekende språk, sa juryleder Kalle Lisberg.