En skummende halvliter

En øl på tampen av dagen hører sommeren til. Det synes dagens sommergjest Jørgen Jæger.

Jørgen Jæger er straks aktuell med den tiende boken om Ole Vik og allerede i gang med den ellevte. I hvert fall er åpningen i boks. Og sommeren nytes med en skummende halvliter, fotturer, og båtliv. 

Hvor tilbringer du ferien? 

Min kone og jeg har vært en uke i Spania sammen med to barnebarn. Det var min første ferietur uten pc på ti år! Senere i juli låner vi min stesønns hytte i Myrkdalen og gå lange fotturer i fjellet med hundene våre, border colliene Sky og Aic. Så har jeg en båt liggende, og er været bra finnes det ikke noen bedre rekreasjon enn å stikke til havs og bli borte en hel dag. Jeg elsker sjøen!

Ferie med eller ferie fra bøker?

I år blir det en ferie fra bøker. Jeg trenger en pust i bakken.

Hvilken bok er den beste du har lest så langt i år? Og hvilken ligger øverst i bokbunken i ferien?

I år har jeg ikke lest noen bøker ennå. Manusarbeidet med GUDEN har vært så intenst og krevende at jeg ikke har hatt tid. Men nå når skuldrene har senket seg, har jeg tenkt å bli kjent med Lene Lauritzen Kjølners forfatterskap. Hun har prestert det mesterstykke å skape sin egen gren innen krimsjangeren, og det vekker min interesse. Så vil jeg lese noe av Frode Granhus og Frode Eie Larsen, begge svært lovende krimforfattere som jeg tror vil etablere seg i teten i årene som kommer.

Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid?

Jeg er enkel i matveien, slik min hovedperson Ole Vik også er. Men det perfekte sommermåltidet finner jeg på fiskerestauranten Cornelius. Restauranten ligger på en Holme i Mathopen her i Bergen, og man må med båt for å komme dit. Den ble startet av to sjømatentusiaster i 2003 og har vært en suksesshistorie uten like. Et besøk her er en opplevelse i seg selv, og maten er bare fantastisk.

Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?

Da ville jeg invitert Erna Solberg. Jeg tror vi kunne hatt mye interessant å snakke om. (Og så er vi nesten naboer.)

Hva har gledet deg mest i Bok-Norge så langt i år?

Jeg gleder meg hvert år over at Bok-Norge står så støtt. I en tid hvor mediene sliter med opplagstallene selges det bøker som aldri før. Så gleder jeg meg over at bibliotekene også holder stand. Her gjøres det en usedvanlig viktig jobb med å få unge lesere inn i bøkenes verden. Den jobben nyter hele Bok-Norge godt av, så all ære!!

… og hvem i Bok-Norge ville du helst gitt en brennmanet?

Ingen. Bokbransjen er unik. Jeg møter bare positive og driftige mennesker som lever og ånder for det som er deres lidenskap, nemlig bøker. Jeg har vært 40 år i næringslivet og kan skrive under på at bokbransjen er unik. Ingen i denne bransjen fortjener noen brennmanet!

Hvor ligger du an i løypen med neste bok?

Den er ferdig! PUH. Det har vært et heftig år, og GUDEN har vært krevende å skrive. Nå gjenstår bare den siste korrekturen, så er det trykkeriet neste. GUDEN lanseres 14. september og er nr. 10 i rekken om Ole Vik og mine venner i Fjellberghavn.

Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?

Da ville jeg tatt en lang prat med Arve Juritzen og lyttet nøye. Arve har utradisjonelle synspunkter om Bok-Norge, og det er nye tanker og vinklinger som driver en bransje videre, ikke vanetenking.

Hva  en god sommerferie inneholde?

En skummende halvliter på tampen av dagen.

Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg?

Har du begynt på neste bok?

Svaret på det er at jeg har skrevet den første (og vanskeligste) siden, og at et plott er under modning i forfatterhodet mitt. Jeg regner med å starte selve skriveprosessen i august.