Skriver ny serie på Capitana

Forfatteren skriver på den nye boken i Balule Game Reserve i Sør-Afrika i fjor. Foto: Snorre E. Bentzen

Enda en profilert krimforfatter går til Petter Stordalens forlag Capitana. I dag ble det klart at Eystein Hanssen går fra Cappelen Damm til det nye forlaget.

Etter seks bøker om politikvinnen Elli Sunee Rathke, to på Vigmostad & Bjørke og fire på Cappelen Damm, er Hanssen nå blitt enig med Capitana om å skrive en ny serie på det nystartede forlaget.

Olje

Foto: Snorre E. Bentzen

Til VG, som først omtalte overgangen, sier Hanssen: – I første bok, Svart landskap, kjemper den norske leiesoldaten Roger og journalisten Nora på hver sin side av den korrupte oljeindustrien i Nigerdeltaet. Uten sammenligning forøvrig, men med Røkke på plass i Ghana, Statoils aktiviteter i Angola og Nigeria, og Joshua French akkurat ute av Kongo, føler jeg at det er en viss aktualitet på tematikken.

Bølger

Stordalens inntog har skapt store bølger i andedammen. Etablerte krimforfattere som Jørn Lier Horst, Tom Egeland og Tom Kristensen er allerede på plass i Capitana, som før helgen også ansatte Juritzen-sjef Sarah Natasha Melbye. Melbye blir forlagssjef i to av de tre forlagene Stordalen nå kontrollerer. Det tredje ledes av rutinerte Anne Gaathaug, som kom fra Kagge til den nye jobben.

– Riktig timing

Til BOK365 sier Eystein Hanssen at han har jobbet med denne nye serien en stund, og faktisk hadde tenkt på om han skulle gå til et nytt forlag med den.

– Slik sett er jo timingen med Capitana helt riktig. Det har også vært noen endringer i Cappelen Damm som har påvirket meg, i og med at både Harrriet Karoliussen og Anne Fløtaker, som jeg har jobbet med, har gått til andre forlag.

Samfunnsengasjert

Ser frem til å jobbe videre med Hanssen: Anne Fløtaker

Anne Fløtaker, som nå jobber som sjefredaktør i Capitana, ser frem til å fortsette å jobbe med Eystein Hanssen i nytt forlag.

– Der Eystein og jeg fra første stund traff hverandre som forfatter og forlegger var i synet på at en krim eller en thriller gjerne må være samfunnsengasjert og actionfylt på samme tid. Eystein behersker den krevende kunsten det er å ha et tydelig engasjement, uten å preke. I den nye serie er det den “norske godheten” som får kjørt

seg, sier Fløtaker.

– Det er få norske krimforfattere som skriver actionscener bedre enn Eystein, og når jeg leser dem kan jeg formelig se hvordan han fornøyd gnir seg i hendene etter et spesielt saftig oppgjør. Han drar nytte av sitt filmatiske bakgrunn, noe som gir store leseropplevelser.

– Vil bruke tid og ressurser

Vil bruke ressurser:Sarah Natasha Melbye: Foto: Juritzen

Eystein Hanssens nye forlagssjef Sarah Natasha Melbye er også svært glad for å få ham i stallen.

– Eysteins nye thrillerserie er befriende ambisiøs, det er deilig å få dra med fascinerende norske karakterer på eventyr i Afrika. Jeg er ikke i tvil dette kan bli en av de virkelige store thrillerseriene i årene framover. Capitana kommer til å legge ned mye tid og ressurser for sikre at flest mulig lesere tar veien inn i Eysteins nye univers.

Elli lever

Eystein Hanssen har skrevet seks bøker om Elli Rathke, og den norsk-thailandske politikvinnen har fått mange venner blant krimelskere. Spørsmålet er om hun nå er historie i hans forfaterskap?

– Nei, det er hun ikke, Jeg skal skrive flere bøker om henne, men jeg må tenke litt på hvor hun skal havne, sier Eystein Hanssen, som også er nyvalgt styremedlem i den ferske fagforeningen Forfatterforbundet.

– Først Vigmostad & Bjørke, så Cappelen Damm og nå Capitana. Har du vanskelig for å slå deg til ro? 

– Nei, jeg har ikke det. Jeg mener faktisk at flere forfattere bør vurdere å ha relasjoner til flere forlag. Noen «varer» kan passe bedre ett sted enn et annet. Hvis jeg skal ta på meg fagforeningshatten, kan jeg jo si at det er ok å ha en viss diversifisering av porteføljen, smiler Eystein Hanssen.