Sild, zombie og Samartin

FANT NØDUTGANGEN: Sigbjørn Vedeld og Sarah Natasha Melbye.

– Vi spisser oss og håper vi sitter med noen vinnere, sier forlagssjef Sarah Natasha Melbye, som kan by på både kjærlighet og vold, rett og vrangt på Juritzens høstliste.

Juritzen-listen ligger på bordet foran oss, slankere enn hva vi har vært vant til opp gjennom årene. Det er en villet utvikling, ifølge forlagssjefen:

– Vi spisser oss, og synes vi har i hvert fall ett godt høstbokprosjekt innen hver sjanger, sier Sarah Natasha Melbye. – Vi håper vi sitter med noen vinnere på flere fronter.

Eneren innenfor krim stikker seg i hvert fall klart ut på høstlisten: Jørgen Jæger har blitt en svært viktig Juritzen-forfatter og også en sentral norsk krimforfatter. Hans forrige bok, Fortielsen, var den tredje mest solgte krimboken i fjor. Denne høsten er han klar med sin tiende bok om Ole Vik: Guden.

 

KLAR MED TIENDE OLE VIK-BOK: Jørgen Jæger.

 

Kjærlighet i nord

Innenfor norsk skjønnlitteratur gjør Juritzen en annerledes-satsing: – Vi starter en romanserie, «Slekten fra havet», med handling fra Andenes på 1920-tallet. De åtte bøkene i serien er planlagt tett, men det blir innbundne bøker i bokhandel – ikke pocketbøker i dagligvarehyllene, forteller Sarah Natasha Melbye.

SERIESATSING: «Slekten fra havet»

Det handler om både håpløs kjærlighet og gamle hemmeligheter. Forfatteren bak serien er Mariela Årsandøy – forfatterdebutant, frisør og trebarnsmor, opprinnelig fra Andøy i Nordland, men nå bosatt på Råholt nord for Oslo.

DEBUTERER: Mariela Årsandøy.

 

Samartin er tilbake

Dronningen i Juritzens rike er, foruten Sarah Natasha Melbye selv, utvilsomt Cecilia Samartin. Den cubanskfødte forfatteren er blitt mer norgesvenn enn Smokie og Bonnie Tyler til sammen. Selv om bøkene hennes er utgitt i 18 land, er det i Norge hun er stor – med over 1 million solgte bøker. Nå er hun tilbake, etter tre års pause, med romanen Skjønnhet for aske. Romanen verdenslanseres 21. september – i Norge, selvsagt.

HUN ER TILBAKE: Norgesvennen Cecilia Samartin.

– Vi legger opp til en omfattende Samartin-turné, med rundt 30 arrangementer opp til Trondheim, forteller Sigbjørn Vedeld, informasjonssjef hos Juritzen.

En annen gammel kjenning dukker også opp på Juritzens liste denne høsten. Mange norske lesere kjenner Carlos Ruiz Zafón fra hans romanbestselger Vindens skygge. Denne høsten er han aktuell med Tåkens hersker, en roman lagt til Spania under 2. verdenskrig.

 

Sminke-heltinne

Sakprosa-listen byr på både ytre og indre velvære:

– Vi tror Dajanas makeup-bok kan bli årets store julegave-vinner for unge jenter, fastslår Sarah Natasha Melbye.

Hvem Dajana er? Hvorvidt du vet nettopp det, avhenger sannsynligvis av om du selv er i riktig alder eller har barn i riktig alder. I hvert fall: 28 år gamle Dajana Tomanovic lever av å lære bort sminketeknikker, både i Norge og utenlands. Hun har sminket en rekke kjente ansikter og boken lover at «Hun kan gjøre alle til en Kardashian». En hvit løgn, vil vi tro. Men faktum er at da Dejana tidligere i år arrangerte heldagskurs i Oslo ble samtlige billetter revet bort – til den nette sum av 3800 kroner per stykk. Denne sommeren og høsten reiser Dejana på makeup-turné med Sophie Elise.

 

Silde-Thorvald

Og i den andre enden: Hvis du er femten, vet du kanskje ikke hvem Thorvald Stoltenberg er. Men mange nordmenn oppover i generasjonene har et forhold til den folkekjære eks-politikeren – utenriksminister i to perioder, forsvarsminister i én periode, tidligere president i Norges Røde Kors, og ikke minst: sildeelsker. I boken Sild m/Thorvald Stoltenberg byr han på sildas historie, klassiske og nye oppskrifter. Blant dem: Historien og oppskriften til Stoltenberg-familiens berømte sildesalat. Julefrokosten bør være reddet med denne.

 

SAMMEN OM SILD: Sarah Natasha Melbye og Thorvald Stoltenberg.

Også Juritzen surfer på strikkebølgen. Er ikke alt snart gjort og utgitt på den fronten, tenker kanskje du. Slett ikke. Denne har du i hvert fall ikke sett. Trixie von Purls Strikk din egen Kama Sutra vrenger helt nye masker på feltet.

 

Zombier og kattekrigere

De yngre leserne, da? De får også sitt.

Høstens hovedsatsing er Robert Næss-serien «Byrået for ikke-hendelser», beskrevet som X-Files for barna. Første bok ut i serien er Zombie-utbruddet. Næss er utdannet ved London Film School og er hovedforfatter for komedieserien «Alle sammen sammen» på NRK Super.

Erin Hunter har skrevet 30 bøker om «Kattekrigerne», og bøkene har fått poter å gå på også her i Norge – med over 150 000 solgte bøker. Denne høsten er det klart for nye utgivelser. Det er det også klart for i «Tullekontoret»-serien – med gåter, vitser og vittige fakta.

Så gjenstår det å se om Juritzen-sesongen ender i Jæger-jubel, søt Samartin-sødme eller kama-sutring. God bokhøst!

 

Hovedbilde: Sigbjørn Vedeld og Sarah Natasha Melbye. Foto av Stoltenberg og Melbye: Tor Lindseth.