Bokhandel-hjelp til flomofre

Bokhandlere i Houston regionen gir en hjelpende hånd til Houston-ofre: varmestue, kaffe og strøm. Og en økonomisk håndsrekning.

Vannet har steget til uante høyder i Houston de siste dagene, etter orkanen Harveys herjinger. Det har også folk ønske om å hjelpe sine medmennesker, ifølge det amerikanske bokbransjemagasinet Publisher’s Weekly.

– Vi har tilbudt folk å bruke toalettene våre, varme seg med en kaffekopp eller bruke strømuttakene våre. Mange har vært uten strøm og det er godt for dem å få kommet hit for å få ladet mobilen og møte andre folk, sier McKenna Jordan, som åpnet butikken Murder by the Book igjen i går. – Jeg vil heller være her, det er fint å få kommet seg ut av huset.

Ellers i Houston holdt også River Oaks Bookstore åpent flere timer mandag, Brazos Bookstore og Blue Willow Bookshop åpnet i går. Disse butikkene melder om små eller ingen skader fra orkanen, ifølge Publisher’s Weekly. Atskillig våtere er det lenger vest, i nabobyen Katy, hvor butikksjef Richard Deupree likevel vil forsøke seg med forkortede åpninstider.

Fra Katarina til Harvey

John Dillmann holdt sin bokhandel, Kaboom Books i The Heights-området i Houston, åpen i flere timer både søndag og mandag: – Vi har ikke hatt mange kunder, men vi vi gjerne vise at livet går videre, at vi er en del av et sosialt fellesskap, sier Dillmann til Publisher’s Weekly. Han har opplevd sin dose naturkatastrofer: Han drev tidligere bokhandel i New Orleans, men etter orkanen Katarina i 2005 bestemte han seg for å flytte butikken til Houston.

Heldigvis viser Publisher’s Weeklys bokhandel-runde at alle ansatte hos butikkene de hadde kontaktet var i god behold og at ingen hadde trengt å evakuere hjemmene sine, men at flommen gjorde det umulig for mange å komme seg på jobb.

Mange vil hjelpe

Flere bokbransje-bedrifter i USA ønsker å gi økonomiske bidrag til orkanofrene: Brazos Bookstore gir 20 prosent av bokomsetningen til Hurricane Harvey Relief Fund. Det samme gjør Coffee House Press i Minneapolis. Tilsvarende andel gir Point Reyes Books i California til Houston Food Bank. Scholastic har gitt 25 000 dollar til Røde Kors, og har forpliktet seg til å donere nye bøker til skolene i Houston. The Book Group literary agency vil matche alle donasjoner til Houston Food Bank, opp til 2000 dollar. Flere givere vil ventelig følge etter.

Dropp i omsetningen

Hva businessen angår, ser bokhandlerne mørkt på de nærmeste månedene:

– Det kommer til å bli en betydelig dropp i omsetningen i overskuelig fremtid. Det siste folk i Houston kommer til å gjøre er å kjøpe bøker. Slike innkjøp kommer langt ned på lista i krisetider, sier McKenna Jordan til Publisher’s Weekly.

 

 

Bildet: Dette er utsikten fra Katy Budget Books i Houston. (Foto: Katy Budget Books / Facebook / Publisher’s Weekly)