Seks eller ni fjell …

… og ganske mange Veum-bøker. I morgen kommer en ny.

Ja, i morgen kommer den 21. boken om Varg Veum. Eller …? Gunnar Staalesen er ikke helt sikker selv. Verken på antallet Veum-bøker eller antall fjell rundt Bergen.

– Joda, dette er den 19. romanen, og så er det to novellesamlinger, sier forfatteren. – Så bør man nok også regne med Dødelig madonna, kortromanen jeg skrev sammen med Fredrik Skagen i 1993, der Varg Veum møtte Skagens helt Mortens Martens.

I tillegg er det utgitt syv grafiske romaner om ham, under fellestittelen 7 Fjell. I 1900-trilogien dukker han dessuten opp i to av bindene. I bind to blir han født, og i bind tre er det han som oppklarer det hundre år gamle mysteriet om hvem som drepte konsul Frimann natten til 1. januar 1900. Det er altså ikke så rart at både du og jeg kommer ut av tellingen. Det er som de syv fjellene rundt Bergen. Teller man etter, kommer man enten til seks eller ni. Syv er det i alle fall ikke. Og det er omtrent like vanskelig å bli enig om det eksakte antallet Veum-bøker.

Les også: 70 år og like blid – minst 

Hundene og manndraperne

Det er altså roman nummer 19 som kommer ut i morgen. Utenfor er hundene åpner med at Veum er ute på oppdrag da en bil plutselig kommer i full fart mot ham. Det er bare med nød og neppe han unngår å bli påkjørt og drept.

Dette leder ham til sporet av en gammel sak, og han skjønner at han faktisk er i livsfare. Den nå livredde privatetterforskeren begynner å nøste opp blant gjerningsmenn og ofre i den gamle saken …

Tittelen er trolig lånt fra Johannes åpenbaring, der det i 22. kapittel står: «Men utenfor er hundene og trollmennene og horkarlene og manndraperne og avgudsdyrkerne og enhver som elsker og taler løgn.»

– Det høres ut som en klassisk Veum dette, og er det helt sikkert også. Men er det fremdeles, og etter cirka 21 bøker, like stas å åpne pakken med det første eksemplaret av den nye boken fra trykkeriet?

– Like stas som den aller første gangen er det vel ikke, men det er fremdeles en stor glede å sitte med en rykende fersk bok i hånden, det innbundne resultatet av et manuskript du har jobbet med i dagesvis, ukesvis, månedsvis og ofte enda lenger, sier Staalesen.

Kritisk blikk på samfunnet

– Hva er det med Veum som gjør at du og vi fremdeles interesserer oss for ham tror du?

Rett fra trykkeriet. NESTEN like stas som første gang.

– Jeg kan vel ikke svare på lesernes vegne, men selv har jeg fremdeles en stor glede av å skrive nye bøker om ham. Han er en god måte å gjøre det jeg vil som forfatter på: nemlig å se med et kritisk blikk på den tiden og det samfunnet vi lever i, og de menneskeskjebnene som utfolder seg i skyggen av det. Etter å ha jobbet med ham i mer enn førti år, føler jeg nesten at jeg kjenner ham som et levende menneske, jeg vet hvordan han formulerer seg, føler med ham, og noe av dette smitter forhåpentligvis over på de mange trofaste leserne også, vil jeg håpe.

En mann i sin nestbeste alder

– Du har jo måttet flytte handlingen tilbake noen år for at helten din ikke skal bli utgammel. Har det etter hvert blitt problematisk for deg?

– Handlingen i Utenfor er hundene foregår i januar 2003, da Veum er en ungdommelig 60-åring, en mann i sin nestbeste alder. Det er ikke mer problematisk enn at jeg må drive research som til en historisk roman og sjekke alt fra mobiltelefonmodeller til nybygde broer på Vestlandet. Men hva gjør man ikke for å holde sin hovedperson i troverdig vigør?

«Mer en to millioner»

Overalt: Varg Veum. I denne boken blir han født.

Varg Veum har vært en eventyrlig suksess for både Staalesen og forlaget Gyldendal. De siste årene har det virkelig rørt på seg i utlandet også. Flere utenlandske krimpriser og nominasjoner er det blitt, og bøkene høster ros og selger godt i flere land. Men når vi spør hvor mange bøker han har solgt i alt blir svaret omtrent som når vi spør om hvor mange bøker Veum er med i.

– Ja, her blir også svaret heller flytende. Det er umulig å holde oversikten over alle bokklubbutgavene, paperbacks, oversettelser i øst og vest og billigutgaver av disse også. For et par år siden talte Gyldendal og mitt engelske forlag seg frem til et tall på «mer enn to millioner solgte eksemplarer», og da var altså oversettelsene medregnet. Stort nærmere vet jeg ikke om vi kommer.

Les også: Petrona Award til Staalesen

Utenlandssalg allerede

Bøkene om Varg Veum er utgitt i 23 land og oversatt til 20 språk. Utenfor er hundene er allerede solgt til Storbritannia, Danmark og Nederland. I Frankrike drøyer det litt, for der gir man ut serien kronologisk.

– Ja, der er Où les roses ne meurent jamais, altså Der hvor roser aldri dør, ute i disse dager, og det betyr nok at neste bok i serien, Ingen er så trygg i fare, allerede er i trygge hender hos min franske oversetter, Alex Fouillet, smiler Gunnar Staalesen.

 

Utenfor er hundene kommer ut i morgen, 14. september.