To norske nominerte til amerikansk pris

Nominert: Gunnhild Øyehaug. Foto: Magne Sandnes/Kolon

Gunnhild Øyehaug og Hanne Ørstavik er begge på langlisten til amerikanske National Book Award i avdelingen for oversatt litteratur, som omfatter både skjønnlitteratur og sakprosa.

 

Nominert: Hanne Ørstavik. Foto Linda B. Engelberth/Oktober

Øyehaugs roman Vente, blinke fra 2008 er oversatt av Kari Dickson, og har fått den engelske tittelen Wait, Blink: A Perfect Picture of Inner Life. Den er hittil oversatt til svensk, dansk, tysk og engelsk.

Du kan lese om alle de nominerte her

To norske – av ti

Hanne Ørstaviks Kjærlighet har naturligvis fått tittelen Love på engelsk, og er oversatt av Martin Aitken.

Blant de andre på langlisten, som teller ti bøker,  finner vi store navn som Olga Tokarczuk (Man Booker-vinner 2018) og Yoko Tawada.

Hanne Ørstaviks roman fikk nylig strålende kritikk i New York Times. Boken, som kom i 1997, er så langt oversatt til 22 språk.

Mor og sønn

l Love møter vi Vibeke og Jon som er mor og sønn, nyinnflyttet på et lite sted nord i landet. Det er dagen før Jons bursdag og et tivoli er kommet til bygda, Jon går ut for å selge lodd til idrettslaget, og Vibeke skal på biblioteket. Derfra følger vi de to på hver sin ferd gjennom en kald vinterkveld og – natt, alt mens en stigende uro gjør seg gjeldende.

Sigrids frustrasjoner

Gunnhild Øyehaugs Wait, blink har flere historier i seg. Den handler om litteraturstudenten Sigrid og hennes møter med forfatteren Kåre, filmregissøren Linnea, performancekunstnaren Trine (som sliter med melkespreng), og enda en litteraturstudent , nemlig Viggo. Blant andre.

Dette skriver Øyehaugs forlag Kolon om romanen, som også er filmatisert: «Gunnhild Øyehaugs roman er både brei og kompleks. Ho er ein leikande og sprelsk forfattar, og Vente, blinke er både humoristisk og djuptloddande. Dette er ein roman om drift og draumar, kvinner og menn, om kjærleik og om kva det vil seie å våge å vere seg sjølv.»

Prisen for «translated literature» og de andre National Book Awards deles ut i New York 14. november.