Sammen for bokbåten

Flere av Hordalands fremste forfattere stiller opp for den nedleggingstruende bokbåten Epos.

– Bibliotek er viktige i utgangspunktet, og dette er et bibliotek som når frem der det ikke går busser eller biler og der de ikke har andre kulturtilbud i det hele tatt. Ikke minst er driften viktig for barna.

DSC02397
Aksjonerer: Gunnar Staalesen

Det sier Gunnar Staalesen, som sammen med flere andre bergensforfattere aksjonerte for den nedleggingstruede bokbåten Epos i Bergen i ettermiddag.

Utlån og forestillinger

Staalesen, Chris Tvedt, Stig Holmås og Henning H. Bergsvåg talte bokbåtens sak, sammen med bibliotekarer og ansatte på det ambulerende biblioteket, som har trafikkert holmer og viker i fylket i over femti år.

De tørre tallene forteller at bokbåten i dag har 52 stoppesteder i Hordaland, fordelt på 21 kommuner. Hvert stoppested får to besøk i året.

I 2014 ble det lånt ut 23 548 bøker. 3 923 personer, de aller fleste barn, besøkte båten. Det var også 93 kulturprogram på bokbåten i 2014, med et samlet publikum på 3 733.

Les også: Dette er årets bibliotek i Hordaland

– Småpenger

DSC02399
Aksjonerer: Lyriker Henning H. Bergsvåg

Det var etter at budsjettforslaget fra fylkesrådmannen ble lagt frem forleden at aksjonsgruppen ble trommet sammen. Bibliotekar på bokbåten, Thomas Brevik, er rystet over forslaget til fylkesrådmannen:

– De mener altså at bokbåten er et akterutseilt tilbud. Det kan vi lett motbevise. Det er jo kø av nye steder som ønsker å komme inn på seilingsplanen, sier Brevik og legger til at årsbudsjettet til bokbåten Epos er på 1,5 millioner kroner.

– Det inkluderer lønn, drift og leie av båten, og det er småpenger i et milliardbudsjett, sier han til BOK365.

DSC02383
Appell fra tidligere leder: Stig Holmås taler bokbåtens sak.

Et flytende litteraturhus

Stig Holmås jobbet om bord i Epos fra 1974 til 83 og var også daglig leder noen år. Han rister på hodet ved forslaget om nedleggelse.

– Bokbåten må bestå fordi den er en suksess. Det er et flytende litteraturhus. Dette er litteraturhuset til folk i fjorder og ute på øyer, og det er det eneste de har. Båten har vært en formidabel suksess fra dag én, og utlånstallene kan gjøre enhver biblioteksjef grønn av misunnelse, sier Holmås.

Chris Tvedt er enig:  

– Det er et viktig bibliotekstilbud. Dessuten er det distriktspolitikk og ikke bare kulturpolitikk. Vi bygger broer og veier så alle som bor i bygdene kan reise andre steder. Epos bringer kultur, klokskap og kunnskap ut til distriktene. Det har den gjort i snart 60 år og det kan den ikke slutte med nå, sier Chris Tvedt.

 

DSC02413
Chris Tvedt: Ikke bare kulturpolitikk, også distriktspolitikk.

– Levende kultur tett på

Agathe Gausereide er bokbåtkontakt på to stopp i Lindås kommune: – Båten har kommet til oss i over femti år, og det er veldig stor stas når den kommer. Levende kultur tett på, ikke bare med bøkene, men også med forestillinger som inkluderer de besøkende, sier hun.

 

DSC02388
Med kultur til øyer og viker: Bokbåten Epos

Budsjettforslaget der det altså foreslås å legge ned driften av bokbåten, skal behandles i kultur og næringsutvalget i Hordaland fylkeskommune denne uken og i Fylkestinget 8. og 9. desember.