Røkke: – Uetterrettelig og uetisk

«Forlagssjef Richard Aarøs oppførsel og handlinger rundt bokutgivelsen finner jeg uetterrettelig og uetisk», skriver Kjell Inge Røkke og hevder at Tiden tok skjulte opptak av samtaler og videreformidlet disse til Dagens Næringsliv.

Etter at Morgenbladets Bernhard Ellefsen i sin anmeldelse nevnte flere eksempler på avskrift i boken om Aker, Eventyrerne, valgte Tiden Norsk Forlag før helgen å trekke den fra markedet.

På oppfordring fra forfatter Henrik H. Langeland trekker nå også Aker bokmanuset fra sine nettsider. Samtidig går Akers styreleder Kjell Inge Røkke til frontalangrep mot Tiden og Richard Aarø i et brev publisert på de samme nettsidene. Der skriver han blant at forlagets opptreden «i min verden er hinsides alle etiske og moralske grenser for anstendig oppførsel».

«Har ingenting å skjule»

Røkke skriver:

«Forlagssjef Richard Aarøs oppførsel og handlinger rundt bokutgivelsen finner jeg uetterrettelig og uetisk. Det fortalte jeg ham i en telefonsamtale 12. mars. Jeg ville fortelle dette direkte til ham før jeg la det ut på nett».

«Prikken over i-en i denne bokutgivelsesfarsen opplevde jeg 9. mars – samme dag som Tiden Norsk Forlag trakk boken. Timer etter Morgenbladets anmelder avslørte sitat- og kildejuks i boken, bekreftet Richard Aarø til Aker at han hadde gjort skjulte opptak av samtaler han har hatt med meg – på telefon og i et møte med konsernsjef Øyvind Eriksen og meg i våre kontorer. Forlagssjefen har gitt DN tilgang til hele eller deler av opptakene.

Hvordan føles det å trykke på en opptaksknapp i det skjulte når du møter din oppdragsgiver? Til sitt forsvar svarte Aarø at det ikke var ulovlig å gjøre opptakt. Det er vi enige om, men i min verden er det hinsides alle etiske og moralske grenser for anstendig oppførsel.

Som jeg sa til Aarø på telefon: Jeg har ingenting å skjule – hverken det du har på bånd eller mobilsvarer. Det vi har skrevet og sagt, står vi for», skriver Røkke i sitt brev.

OPPFORDRET AKER TIL Å TREKKE BOK: Forfatter Henrik H. Langeland.

«Har advart Richard Aarø»

«Aker benyttet sin avtalefestede rett til å skrinlegge bokprosjektet etter å ha kjøpt og betalt forfatter og forlag. DN er det mediet som har dekket denne saken bredest og hyppigst før bokutgivelsen. Årsaken til det skjønte jeg mer av kvelden 9. mars da Richard Aarø sendte meg en tekstmelding om at boken var trukket, og han avsluttet med følgende: ‘Jeg har samtidig bedt DN avblåse saken’.

Avblåse hvilken sak? Ja, saken om de skjulte opptakene som skulle bekrefte Aarøs versjon. Når Aarø skriver at han kan avblåse en sak i DN, indikerer forlagssjefen også at han kan blåse i gang en sak i DN», skriver Røkke.

«Vi har advart Richard Aarø om bokutgivelse siden i fjor høst. De siste månedene har forlagssjefen trykket på både båndopptaker og medieknapper for å få oppmerksomhet om boken. Er dette arbeidsmetoder Aarø og det Gyldendal-eide forlaget kan være bekjent av? Hvor går grensen på hva som er god og skikkelig oppførsel i Tiden?

På oppfordring fra forfatter Henrik H. Langeland har vi valgt å fjerne bokmanuset fra Akers hjemmesider», heter det avslutningsvis fra Røkke.

I en SMS til VG i ettermiddag skriver Richard Aarø følgende: «Det er veldig mange detaljer i denne saken og jeg ønsker ikke å gå nærmere inn på påstandene Røkke kommer med i brevet. Jeg kan bare beklage utfallet denne saken har fått. Det er uheldig for alle parter.»

 

(Foto Kjell Inge Røkke: Aker)