– Fisker ikke bare andres bestselgere

Hedvig Montgomery. (Foto: Pilar)

– Nei, vi fisker ikke bare etter andres bestselger-forfattere, sier Jonas Forsang, etter at Pilar har signert firebok-kontrakt med debutant.

– Etter vår mening er hun en av de viktigste stemmene i norsk offentlighet, innenfor et av de fagfeltene vi burde brydd oss mest om. Av uforklarlige grunner har hun ikke blitt løftet fram og fått den plassen hun fortjener. Hun er unik, både som terapeut og formidler, noe som vi allerede merker i de fantastiske tilbakemeldingene vi har fått på boka så langt, sier Jonas Forsang, forlagssjef i Pilar.

Etter den siste tids fokus på «bestselger-fiske» i Petter Stordalens nye forlagsfamilie, er Forsang opptatt av at man også følger andre spor – og våger å satse på nye navn.

Ny foreldre-bibel?

Forfatterstemmen han snakker om tilhører psykolog og familieterapeut Hedvig Montgomery (bildet over). Boken han snakker om er «Norges nye bibel for barneoppdragelse», Foreldremagi. Forlaget bruker Jesper Juul og Håvard Tjora som sannhetsvitner på at dette er noe utenom det vanlige. «Foreldremagi er den boken jeg selv ville skrevet som en moderne utgave av Ditt Kompetente Barn», mener Jesper Juul. Superlærer Tjora kaller Foreldremagi «en essensiell bok for alle som skal bli foreldre».

Boken slippes torsdag – for øvrig samme lanseringsdag som Jo Nesbøs Macbeth, uten sammenligning for øvrig.

Utdatert og feilaktig

– Vi har store forventinger til Foreldremagi-serien, først og fremst fordi vi føler at det er viktige bøker. Det finnes utrolig mye god forskning der ute om barneoppdragelse som i dag dessverre drukner i et hav av utdatert og feilaktig informasjon. Hedvig har samlet det nyeste av forskning kombinert med 20 års erfaring som terapeut, og viser hvordan du ved hjelp av syv enkle steg kan bli den forelderen du selv ønsker å være, sier Jonas Forsang.

Noe førsteopplag eller konkrete salgsforventninger vil han ikke ut med:

– Salgsmessig har vi tro på prosjektet, men her belager vi oss på å jobbe langsiktig, og bygge sten på sten for hver bok vi utgir i serien.

– En firebok-avtale er en voksen satsing. Er denne type flerbok-avtaler hovedsporet til Pilar?

– Nei, vi har ingen hovedspor sånn sett, dette kommer som et resultat av at dette er en bokserie og et forfatterskap som vi skal bygge over tid. Da er det naturlig å forplikte seg med nettopp det som perspektiv.

FÅ TITLER – TUNG SATSING: Jonas Forsang og Pilar.

 

Tettere oppfølging

Hvor mange bøker vil vi se på Pilar i løpet av 2018 – og hva er ambisjonsnivået på sikt?

– Rundt 1012 bøker. I utgangspunktet har vi ingen ambisjoner om å utgi flere bøker per år enn det. Hele modellen vår handler om å utgi færre bøker som vi kan gi tettere og mer langsiktig oppfølging, sier Forsang, og legger til:

– Der de andre utgir hundrevis av titler hvert år, ser an hvilke to-tre som tar av, for deretter å sette inn alle ressursene på dem, er vi strukturert helt annerledes. Vi skal avgjøre hvem vi satser på fra start, og så skal vi gi hvert prosjekt hos oss en bedre og tettere oppfølging enn det er mulig å gi i et større system. Vi tror et forfatterskap er avhengig av et godt produkt for å kunne løftes, men vi tror også at en god bok i seg selv ikke nødvendigvis er nok i 2018. Vår oppgave er å sørge for at våre utgivelser ikke forsvinner inn i de sorte hullene hvor så alt for mange av bøkene i Norge havner. Om vi lykkes gjenstår selvfølgelig å se, men vi mener vi har sett en mulighet for en mindre aktør som oss, i et marked preget av store giganter.