Research-stipend til Dalen

SIDSEL DALEN: - Litterasturen må være fri (foto: Aschehoug)

Krimforfatter Sidsel Dalen har fått Fritt Ords stipend for å studere journalistikk og drive research i Oxford.

Stipendet heter offisielt Preben Munthe Fellowship-stipendet og stipendiatene studerer et halvt år ved Reuters Institute for the Study of Journalism i Oxford.

 

Sidsel Dalen, som nylig utga sin tredje bok om journalisten Mia Mikkelsen, er naturlig nok stolt og glad for stipendet, og vil drive research til sin neste bok parallelt med journaliststudiet ved Reuters Institute.

– Det er ikke noe ordinært studium jeg skal på. Det er snakk om ren forskning på et eget prosjekt, sier Sidsel Dalen til BOK365. – Og det blir forhåpentligvis en bok av det.

 

 

Resulterte i bok om IS

isTil de halvårige studiene ved instituttet kommer det 20 studenter/stipendiater fra 20 forskjellige land. Den forrige norske som fikk stipend til å studere ved instituttet var Mah-Rukh Ali, som forsket på terrorgruppen IS’ utnytting av kvinner, og fikk internasjonal oppmerksomhet om det. Studiet resulterte også i boken Trusselen fra IS, som nylig kom ut på Kagge forlag.

– Men det er i utganspunktet et journalist-stipend?  

– I utgangspunktet er det det, men det er ganske mange likhetstrekk mellom det å være krimforfatter og det å være journalist. Krimforfattere vender, som journalisten, blikket utover og ikke innover i seg selv. I krimromanen som i journalistikken handler det ofte om å avdekke skjevheter i samfunnet. Veldig ofte er en kriminalroman samfunnskritisk. Svært mange krimforfattere har jo også lang arbeidserfaring før de blir forfattere. Som kan gi unik innsikt i ellers lukkede miljøer, sier Sidsel Dalen.

 

 

Foran peisenLigner på Mia

– Og de tar ofte med seg yrket inn i bøkene. Min heltinne Mia Mikkelsen er gravejournalist, som jeg har en del erfaring med. Med prosjektet i Oxford går jeg enda hardere til verks. Ifølge en venninne av meg er jeg nå i ferd med å smelte sammen med Mia Mikkelsen, smiler Dalen.

– Men studiet i Oxford er ikke et studium i kriminaljournalistikk?

– Nei, det er ikke det. Jeg får en veileder, og hensikten er å forske på mitt valgte felt og skrive en omfattende rapport. Hvis jeg finner noe vesentlig kan det havne mellom to permer, kanskje som en dokumentar. Akkurat nå er jeg åpen for det meste.

nødhjelp

 

Tredje bok i høst

Sidsel Dalen har jobbet som journalist i en rekke medier og som PR-rådgiver i et stort oljeselskap. Utdanningen inneholder antropologi og internasjonal politikk, og hun har blant annet bodd i London, Paris og Rio de Janeiro i Brasil.

Dalen har så langt skrevet en olje-triologi med politiske og sosiale undertoner. Hun debuterte med thrilleren Dødelige dråper på Aschehoug forlag i 2011, og fulgte opp med 21 dager i 2013, en bok som ble nominert til Rivertonprisen. I høst kom den tredje boken om Mia Mikkelsen, Nødhjelp, som kombinerer oljen med ulovlig våpenhandel.

Dalen reiser til Oxford i januar.

 

 

(Hovedfoto: Mickaël Moine)