Ræva til å padle?

– Slett ikke, hevder Cappelen Damm, som mener setningen «Fy faen, jeg visste ikke at du var så ræva til å padle kajakk!» er for sterk kost for norske 10. klassinger. – Latterlig sensur, sier forfatter Henrik Langeland til VG.

Cappelen Damm undervisning ville endre teksten i et utdrag Henrik Langelands Verdensmestrene. Det syntes forfatteren selv lite om.

Cappelen Damm undervisning skulle bruke et utdrag fra Henrik Langelands roman Verdensmestrene i leseprøver for norske 10. klassinger. De ville endre nevnte setning til: «Fy, søren jeg visste ikke at du var så elendig til å padle kajakk!», skriver VG.

– Det høres jo ut som en replikk fra Olsenbanden jr., sier Henrik Langeland til avisen.

 

– Latterlig

– Dette er ikke bare latterlig, det er rett og slett betenkelig hvis denne formen for fryktdrevet selvsensur er vanlig praksis i Cappelen Damm. Som forfatter har jeg jo ment noe med ordvalget mitt. Dersom de hadde ønsket seg en bedehustekst, da er ikke mitt forfatterskap stedet å lete. Men jeg tror ærlig talt at norske 15-åringer tåler å lese ordene ræva og faen, sier Henrik Langeland til VG.

I mailen Cappelen Damm sendte Langeland, står det blant annet: «Ettersom dette er en prøve som skal brukes i grunnskolen kreves det en omskriving av bannord og «sterke uttrykk». Det vil si at det er nødvendig å oversette «faen» til «søren» og ræva til «elendig». Hva tenker du om det?»

– Først trodde jeg det var en fleip, sier Langeland.

 

–Ikke sensur

Forlaget har i følge VG nå gitt Langeland beskjed om at de ikke kommer til å trykke teksten – med mindre han går med på å bruke «søren» og «elendig» i stedenfor «faen» og «ræva».

Forlagssjefen i Cappelen Damm grunnskole, Espen Skovdahl, mener det er feil å bruke begrepet sensur:

–Det er veldig veldig mange tekster som det ikke passer å bruke av ulike grunner, det kan være fordi de er politisk betent, uheldig i forhold til religion, diskriminering og lignende. Tekstene skal ikke støte noen, sier Skovdahl og bekrefter overfor VG at dette er vanlig praksis. –Vi mener at vi ikke er tjent med å bruke slike kraftuttrykk her.

 

 

(Foto: Tiden)