Kroken på døra for Vivo

SMÅ MARGINER: Vivo-kjeden gikk konkurs og mange de kristne bokhandlerne drev videre på egen hånd. Forlagene frykter for fremtiden til disse.

Bokhandlerkjeden Vivo, med 21 butikker, har levert konkursbegjæring til skifteretten.

– Dette er svært beklagelig, men selskapet kan ikke drives for kreditors regning når det ikke er økonomisk grunnlag for videre drift, sier styreleder i Vivo, Tor Odd Berntsen i en pressemelding.

Det nye kjedenavnet Vivo – som er latin og betyr “jeg lever” – hjalp ikke for de kristne bokhandlerne. Mandag måtte man gå den tunge veien til skifteretten.

Det er ingen hemmelighet at kjeden lenge har slitt med økonomien. I fjor landet Vivo på 3,7 mill. kr i minus. Frem til 1. mars i år har bokhandlerkjeden ifølge avisa Dagens nettutgave tapt ytterligere 2 mill. kr. En tilførsel av frisk kapital på drøyt fire mill. kr fra hovedaksjonær Normisjon tidligere denne våren var ikke nok til å berge kjeden. Dermed besluttet man tidligere i dag å sende begjæring om oppbud til Skifteretten. Normisjon eier 85 prosent av aksjene, mens Norsk Luthersk Misjonssamband eier de resterende 15 prosentene.

 

– De minste vil lide mest

– Det er med dyp sorg og tårer at vi erkjenner at eierne har måttet ta et så drastisk skritt, sier Svein Andersen til Vårt Lands nettutgave vl.no. Han er administrerende direktør i de to kristne forlagene Hermon og Genesis, to av de større av de mange kristne forlagene som nå mister en av sine aller viktigste salgskanaler. Andersen antyder at for flere av de mindre, kristne forlagene kan Vivo ha stått for så mye som 60 prosent av omsetningen.

– Det er nok de minste forlagene som nå vil lide mest. Flere av dem er ikke medlem i Forleggerforeningen og er dermed ikke sikret av de garantier som Vivo har måttet stille opp med der, sier Svein Andersen til vl.no.

Han håper at mange av butikkene kan berges:

– Det er sannsynligvis interessenter her som ønsker å gå inn og overta butikker. I de 33 årene jeg har drevet forlag har antallet kristne bokhandlere sunket fra 64 til 24, så både vi og andre kristne forleggere vi har snakket med i dag håper at flest mulig av butikkene kan reddes.

 

vivomalvik7

LYKKELIGERE TIDER: Snorklipping for Vivo-butikk nummer 21 i Malvik.

 

«En verdiorientert bokhandel»

I februar 2014 ble det kjent at landets ledende kristne bokhandelkjede, Bok & Media, skulle skifte navn til Vivo.

Da uttalte administrerende direktør Pål-André Lauritzen at de med dette vil tydeliggjøre ambisjonen om å være en verdiorientert bokhandel for familien.

– Konkurransen i markedet øker, og vi må også utvikle oss. Ved å oppdatere profilen vår kan vi forhåpentligvis nå nye kunder og bli enda mer attraktive i markedet, sa markedssjef Erik Bechensten.

I mars i fjor åpnet Vivo sin butikk nummer 21 i Malvik, med stor festivitas og optimistiske toner. Deretter har motbakkene blitt stadig brattere.

 

– Veldig trist

– Dette er først og fremst veldig trist, for kunder, for ansatte og for Misjonssambandet og Normisjon som eiere. Vi har et sterkt ønske om at det skal være en bokhandlerkjede i Norge som ønsker å lede an i salget av kristen litteratur. Men etter en lang periode med intens jobbing internt i Vivos strukturer og i eierorganisasjonene, har vi ikke klart å finne en vei ut av de økonomiske utfordringene, sier generalsekretær Anne Birgitta Langmoen Kvelland i Normisjon til avisa Dagens nettutgave.

Dermed går det mot slutten for et viktig kapittel i norsk kristenbokhandel-historie: 156 år etter at Lutherstiftelsens Bokhandel åpnet, er det kroken på døra for arvtageren Vivo.