Preget av Macron og Asterix

To små fyrer preget den franske bokomsetningen i 2017. Valg-virvar og styrkedråper trakk tallene hver sin vei.

Den franske bokomsetningen endte ned 1,1 prosent i 2017. Et godt siste halvår klarte aldri å veie opp for droppen man hadde i årets første måneder:

– Første halvår var sterkt preget av to svært spesielle valgkamper – presidentvalget i mars og valget til nasjonalforsamlingen i juni. Dette stjal mye av fokus hos publikum, fastslår Fabrice Piault i det franske bokbransjemagasinet Livres Hebdo.

Det franske bokmarkedet opplevde en dropp i markedet i hver eneste måned fra januar til juni, og deretter en økning hver eneste måned resten av året, med unntak av oktober.

Dopet med styrkedråper

Den eneste bokgruppen som endte i pluss var «Tegnerier, tegneserieromaner og manga-utgivelser», som var opp 2 prosent fra året før. Dette var det i stor grad besørget av en gammel kjenning også for norske tegneserie-lesere: Astérix et la Transitalique (Albert-René) av Jean-Yves Ferri og Didier Conrad ble årets store franske bestselger med svimlende 1,6 mill. solgte eksemplarer. En feelgood-roman av Raphaëlle Giordano følger tett bak med over 700 000 solgte i pocket i fjor – og over 1,4 mill solgte totalt. Også Elena Ferrante markerer seg i toppen av de franske bestselgerlistene.

Men verken styrkedråper, feelgood eller Ferrante kunne altså ikke berge det franske bokåret. Skjønnlitteratur og barnebøker lander omtrent identisk med året før. Øvrige utgivelser – som skolebøker, sakprosa, fagbøker og akademiske utgivelser – opplever en salgsdropp i terrenget 1,5 til 2,5 prosent.

Utgir flere bøker

Men franskmennene utgir likevel bøker som aldri før: Antall nyutgivelser og nye utgaver summerte seg opp til 68 735 i fjor, en økning på 1 prosent fra året før.

E-boksalget er slett ikke skyhøyt. Digitalomsetningen utgjør 2,4 prosent av totalen, og mellom 5 og 6 prosent av allmennbokomsetningen.

 

Topp 5 i Frankrike 2017

  1. Jean-Yves Ferri og Didier Conrad: Astérix et la Transitalique (Albert-René) 1,6 million mill solgte
  2. Raphaëlle Giordano: Ta deuxième vie commence quand tu comprends que tu n’en as qu’une 735 400 solgte pocketbøker (1,4 mill. i alle formater, siden den først ble utgitt i 2015 av Eyrolles)
  3. Elena Ferrante: L’amie prodigieuse 1 – Enfance (Folio) 519 100 solgte pocketbøker
  4. Guillaume Musso: Un appartement à Paris (roman, XO) 493 100 solgte
  5. Elena Ferrante: L’amie prodigieuse 2 – Le nouveau nom (Folio), 420 300 solgte pocketbøker

(Kilde: GFK/Livres Hebdo)

 

Hovedillustrasjon fra Jean-Yves Ferri og Didier Conrad: Astérix et la Transitalique (Albert-René)