Et lite styrkedikt

Øystein Hauge (foto: Ola B. Nøst)

Lyrisk: Øystein Hauge - Om det å komme seg videre.

Kald vinter og politisk virvar i landet. Lite som vitner om vår. En fargerik og varm lyriker kan nå være god å ha for hånden.

Øystein Hauge (f. 1956) er fra Vegårshei i Aust-Agder, men er nå bosatt i Fræna i Romsdal. Hauge debuterte i 1991 med den fornøyelige, høyst alternative, litteraturhistorien Forfatterliv og røre. I 2000 kom det store litterære gjennombruddet med haikudiktsamlingen Grønt. Etter denne har det kommet fem samlinger, alle til svært gode kritikker. Samlingen Fotografi av to som danser – dikt om oppveksten i Sørlandet på 60-tallet – ble av Dagbladets lesere kåret til Årets diktsamling i 2005. For diktsamlingen Predikanten (2011) ble han hedret med Sørlandets litteraturpris.

I tillegg til selve diktergjerningen er Hauge vital på flere fronter. Han har tjuve års erfaring fra kulturarbeid i det offentlige som rådgiver i Justisdepartementet for kulturtiltakene overfor militærnekterne, nå som seniorrådgiver for Kriminalomsorgen. Han har videre deltatt aktivt for Bjørnsonfestivalen i Molde.

Vil du lese mer av språkkunstneren Øystein Hauge, anbefaler vi forfatterens svært rikholdige hjemmeside som innfallsport. Hauge redigerer også nettavisa Litteraturnett.

Ukas dikt er av ny dato, kun publisert på forfatterens facebook-side. Er vi heldige, blir diktet kanskje del av ei ny diktsamling til året. Hauge er etter sigende i gang med å redigere til ei slik. Diktet Om å komme seg vidare er for meg et vitamininntak ved enden av en lang vinter. Videre bærer det varsomt i seg noe av det mange etterlyser, «en norsk kulturkanon».