Vil få lyrikerne ut i verden

På tysk: Henning H. Bergsvåg er blant forfatterne som gjendiktes.

Gyldendal vil eksportere lyrikken sin. Nå planlegges en antologi på tysk i forbindelse med Frankfurt 2019.  

Vil bidra: Kari Marstein

Norges status som gjesteland i Frankfurt neste høst muliggjør en økt eksport av norsk litteratur. Men foreløpig er det ikke blitt gjort nok for lyrikken.

Det mener i hvert fall sentrale personer i Gyldendal. Derfor har forlaget utlyst en konkurranse blant unge, tyske oversettere for å få gjendiktet lyrikk fra forlaget

– Vi vil gjerne bidra til at også norske poeter får en mulighet til å vise seg frem når oppmerksomheten allerede er til stede, sier sjefredaktør i Gyldendal, Kari Marstein.

Seks studenter til Norge

Eksporteres: Rawda Carita Eira.

Morten Moi er redaktør og fagansvarlig for prosjektet. Han forteller at i tillegg til å synliggjøre lyrikken i Frankfurt i 2019, ønsker de å skape et møte mellom norsk samtidslyrikk og tyske oversettere. Og i dag kommer de seks fremste tyske kandidatene til Norge for å arbeide videre med oversettelsene de har påbegynt.

– Gjendiktning av lyrikk er på den ene siden ofte entusiastdrevet, på den andre siden vet vi at oversettere ofte er litt tilbakeholdne med å gi seg i kast med gjendiktning av lyrikk. Å invitere et knippe unge tyske oversettere til en workshop der fokus er på å arbeide med lyrikk, håper vi kan føre til at det med tiden vil bli flere oversettere som vil våge seg på lyrikkoversettelse, samtidig som de blir kjent med flere navn i den norske samtidslyrikken, sier Moi.

Utgis i Tyskland

Eksporteres: Charlotte Riise

Alle aktive lyriske forfatterskap med utgivelse på Gyldendal de siste årene blir dermed oversatt til tysk i forkant av messen. Arbeidet med å få utgitt disse diktene i en antologi gjennom et tysk forlag er godt i gang, opplyser forlaget.

NORLA og Goethe-Institut er samarbeidspartnere med Gyldendal i dette prosjektet.

Her er forfatterne som blir gjendiktet til tysk og utgitt i en diktantologi i Tyskland:

Karin Haugane, Øivind Hånes, Ingrid Nielsen, Thor Sørheim, Svanhild Amdal Telnes, Torgeir Schjerven, Rawdna Carita Eira, Halvard Foynes. Eirin Gundersen, Øyvind Rimbereid, Sarah Selmer, Mazdak Shafieian, Kristin Auestad Danielsen, Charlotte Riise, Hans Sande, Henning H. Bergsvåg, Anne Bøe, He Dong og Jan Erik Vold.

***

Foto:

Bergsvåg: Atle Nielsen,

Eira: Johan Mathis Gaup

Riise: Augon Johnsen