Potter-stol til 3,4 millioner

J.K. Rowling (Foto: Cappelen Damm)

Stolen J.K. Rowling satt på da hun skrev Harry Potter er solgt for 278 000 pund.

Stolen ble solgt på en auksjon i New York i går og innbrakte altså utrolige £278 000. Med dagens kurs tilsvarer det nærmere 3,4 millioner kroner. En pen sum for en vindskjev trestol Rowling fikk da hun flyttet i leilighet i Edinburgh i 1995.

 

Stolen var en av fire stoler som ikke hørte sammen rundt bordet i leiligheten. Men som var den beste å sitte på, ifølge Rowling selv. Det skriver britiske MailOnline. 

Og det var altså sittende på den hun skrev de to første Harry Potter-bøkene.

Salget ble gjennomført på en auksjon i New York i går. Det er tredje gang den auksjoneres bort etter at Rowling donerte ga den til orgnisasjonen National Support for the Prevention of Cruelty to Children i 2002.

 

Potter
Verdifull merkevare: Harry Potter

 

Signert møbel

På stolen har J.K. Rowling skrevet: «You may not/find me pretty/but don’t judge/on what you see’ on the stiles and splats.»

LowResRgb_Omslagsforside_Harry_Potter_og_mysteriekammeret
Skrevet på stolen: Harry Potter og mysteriekammeret.

Hun signerte også ryggstøet og skrev «’I wrote/Harry Potter/while sitting/on this chair’ on the seat.».

Med stolen fulgte også et håndskrevet brev fra forfatteren til den nye eieren, der hun blant annet forteller at den stolen var den mest komfortable av de fire rundt bordet, og at den derfor ble stående foran skrivemaskinen hun skrev de to første bøkene på.

«Dear new-owner-of-my-chair. I was given four mismatched dining room chairs in 1995 and this was the comfiest one, which is why it ended up stationed permanently in front of my typewriter, supporting me while I typed out `Harry Potter and the Philosopher’s Stone’ and `Harry Potter and the Chamber of Secrets’.

My nostalgic side is quite sad to see it go, but my back isn’t. J. K. Rowling.»

 

Anonym kjøper

Personen som ga £278 000 for stolen er anonym, men selgeren, forretningsmannen Gerald Grey fra Manchester, vil gi ti prosent av salgssummen til J.K. Rowlings barnefond. Ifølge MailOnline håper han den nye eieren vil plassere stolen et sted der barn kan se den, for eksempel i et museum eller i en park.

 

Les også: Ny Harry Potter-bok til sommeren

 

(Foto hovedbilde: Debra Hurford Brown/Cappelen Damm)