Oscar til «The Imitation Game»

The Imitation Game stakk av med Oscar for beste adapterte manus. Og som vanlig er det mange gode bøker bak de gode filmene.

Norske Morten Tyldum og hans The Imitation Game fikk under nattens utdeling i Los Angeles Oscar for beste adapterte manus. 

The Imitation Game er basert på Andrew Hodges’ bok fra 1983, Alan Turing: The Enigma. Den britiske matematikeren Alan Turing arbeidet med å knekke tyskernes Enigmakoder under 2.verdenskrig, og hans arbeid var medvirkende til at de allierte fikk kontroll over Atlanterhavet.

 

–Forbli rar, forbli annerledes

Graham Moore, som har stått bak manus-adapsjonen til The Imitation Game, holdt en takketale som gjorde inntrykk:

–Da jeg var 16 år gammel, forsøkte jeg å ta livet mitt fordi jeg følte meg rar og annerledes, og jeg følte at jeg ikke hørte til. Nå står jeg her. Denne prisen går til den ungen der ute som føler at hun er rar eller annerledes, eller at hun ikke passer inn noe sted. Jo, det gjør du! Det lover jeg. Forbli rar, forbli annerledes. Og så, når det blir din tur, og du står på denne scenen: Vær snill og gi samme beskjed videre til den neste personen. Tusen takk!

 

Åtte kategorier

The Imitation Game var nominert i hele åtte kategorier. Tyldum er første nordmann som har blitt nominert i den gjeve kategorien beste regi, som gikk til Alejandro G. Iñárritu for filmen Birdman. Iñárritu stakk også av med kveldens siste og aller gjeveste Oscar, for beste film.

Flere av filmene som var nominert i natt er basert på bøker, blant andre Gone Girl, Still Alice, The Theory of Everything, American Sniper og Wild.

 

ALS og Alzheimer

Eddie Redmayne vant Oscar for beste mannlige hovedrolle for sin fabelaktige rolleprestasjon som Stephen Hawkings i The Theory of Everything. Filmen er basert på biografien Travelling to Infinity: My Life with Stephen av Jane Wilde Hawking, som omhandler hennes livslange forhold til den ALS-rammede fysikeren og matematikeren Stephen Hawking.

Julianne Moore mottok Oscar  for beste kvinnelige hovedrolle for hennes rolle i filmen Still Alice. Filmen er basert på Lisa Genovas roman med samme navn fra 2007. Boken handler om Alzheimer og hvilke utfordringer den rammede og familien kan oppleve.

 

Ingen Kove-dobbel

Norge hadde hele ni vinnersjanser under kveldens utdeling, da norsk-canadiske Torill Kove  var nominert i kategorien for beste animasjonskortfilm, med filmen Moulton og meg (Me and My Moulton) – som også er å få mellom to permer (Cappelen Damm).

 

Moulton

 

Kove har laget tre animasjonsfilmer, har utrolig nok blitt Oscar-nominert for alle tre, og hentet hjem statuetten for Den danske dikteren (2006, Oscar i 2008). Denne gang ble det ingen statuett til Kove. Den gikk til animasjonsfilmen Big Hero 6.