Oscar til Ove?

I natt ble de nominerte til Oscar-utdelingen offentliggjort, og blant dem finner vi filmadapsjonen av Fredrik Backmans «En mann ved navn Ove». Her kan du se listen over hvilke bøker som er nominert.

Oscar-prisen, eller Academy Awards, er den gjeveste filmprisen i verden. Gullstatuetten av den lille mannen ved navn Oscar er et kvalitetsstempel uten sidestykke, og sikrer deg en plass i filmhistorien.

 

I natt ble de nominerte til den 89. Oscar-utdelingen offentliggjort, og blant dem finner vi flere filmadapsjoner av både kjente og ukjente bøker.

 

Og de nominerte er…

Det sies at to tredeler av filmene som har vunnet Beste film gjennom tidene har vært basert på bøker. I år er kanskje intet unntak, da fem av de syv nominerte i den kategorien er basert på bøker, skuespill eller noveller.

Blant de filmene som det er knyttet mest spenning til, finner vi Lion. Filmen er basert på den sanne historien til Saroo Brierley, om hvordan han fant igjen familien sin ved hjelp av Google Earth. Da han var fem år gammel kom han bort fra sin storebror i Calcutta, flere tusen kilometer hjemmefra. Mot alle odds overlever han, og blir adoptert av et par i Australia. 25 år senere vender han tilbake til India for å finne sin familie. Filmen er basert på hans selvbiografi A long way home.

 

 

Lion er nominert til beste mannlige og kvinnelige birolle, med skupespilleren Dev Patel og Nicole Kidman. Den er også nominert til Beste tilrettelagte manus, musikk, beste foto, for ikke å nevne Beste film.

En annen filmadaptert bok som er nominert til Beste film er Arrival. Filmen er basert på novellen til Ted Chiang fra 1988, The Story of Your Life. Filmen starter med at tolv mystiske romskip lander på jorden. En elitegruppe blir valgt ut for å utforske romskipene, blant annet språkforskeren Louise Banks (Amy Adams), matematikeren Ian Donnelly (Jeremy Renner) og oberst Weber (Forest Whitaker).

 

 

Arrival er nominert til beste foto, regissør, lydredgiering, lydmiks, produksjonsdesign og beste tilrettelagte manus.

 

Rasespørsmålet

Denzel Washington er nominert til Beste birolle i filmen Fences, som er basert på et skuespill fra 1980. Her spiller Washington en tidligere stjernespiller i baseballligaen for fargede på 50-tallet. Segregreringen i profesjonell baseball har gjort ham bitter, og dette farger forholdet det til Cory, en aspirerende fotballspiller. Filmen er også nominert til beste film og beste kvinnelige birolle med Viola Davis.

 

 

Rasespørsmålet star også sentralt i Hidden figures. Filmen, som er basert på boken med samme navn fra i fjor, handler om tre afro-amerikanske kvinner som befinner seg midt oppi romkappløpet mot Sovjet på 1960-tallet. Filmen er nominert til Beste film, beste kvinnelige birolle med Octavia Spencer og beste tilrettelagte manus.

 

Skandinavia er representert

Av andre filmadapsjoner fra bøker som er nominert finner bi blant annet Harry Potter-oppfølgeren Fabeldyr og hvor de er å finne, som er nominert til beste kostymedesign, og Jungelboken som er nominert til prisen for visuelle effekter.

Den eneste skandinaven som er nominert i år er En mann ved navn Ove, filmadapsjonen av Fredrik Backmanns bok med samme navn. Filmen er en av de mest sette i Sverige gjennom tidene. Romanen har solgt over en million eksemplarer i Sverige og over 130 000 i Norge. Den har nå ligget over ett år på New York Times bestselgerliste, hvor den har vært oppe på førsteplassen en del av tiden.

 

 

Her kan du se hele listen over de Oscar-nominerte filmene

 

 

Hovedfoto: Nordisk film. Øvrige foto: Imdb