Nå åpner «Bokhuset»

I dag åpner Stavangers nye litterære tilskudd.

I dag åpner Bokhuset i Stavanger. Huset er et samarbeid mellom åtte av regionens forlag, og håpet er at de skal stå litt sterkere når de står sammen.

Det er forlagene Hertervig, Pelikanen, Jæren, Info Vest, Dreyer, Frisk, Wigestrand og Commentum som skal samarbeide i Bokhuset, og det er Hertervig Forlag som har stilt sine lokaler i Stavanger sentrum til disposisjon.

Gleder seg til åpning: Elin Skogen

– Vi gjør dette fordi vi ønsker vi å samle noen av de regionale forlagene til et samarbeid hvor vi alle kan trekke i samme retning og dermed bli mer synlig, sier forlegger Elin Skogen i Hertervig Forlag til BOK365.

– I et eget Bokhus kan vi vise mye mer av bredden i våre utgivelser fordi alle har investert i nye hyller og hylleplass – som en liten mini «Eldorado»bokhandel.

 

Et supplement

– Hva skal skje i Bokhuset?

– Vi ønsker å være et kulturhus som et tillegg til de flotte arenaene som allerede er etablert i Stavanger. Vi har allerede et godt samarbeid med noen av disse. I Bokhuset vil vi ha publikumsforedrag, temakvelder, bokbad, litteraturkvelder og mye annet. Vi har ingen intensjon om å bli et nytt Litteraturhus på linje med dem i Oslo og Bergen, mer et supplement til det som allerede foregår i Stavanger.

Større utvalg

Sentralt: Bokhuset ligger i Kirkegata i Stavanger sentrum.

Meningen er altså at Bokhuset skal være både bokhandel og arena for litterære arrangementer. De åtte forlagene bestemmer selv hva de vil ha i hyllene, og utvalget fra de deltagende forlagene blir mye større enn i andre bokhandler. De besøkende skal kunne bla i både gamle og nye bøker i en rekke ulike sjangere.

– Forlagene her gir ut vidt forskjellige bøker – her er bøker om psykisk helse, trening og velvære, historiske bøker og oversatte bøker. Fellesnevneren er likevel at alle forlagene er fra regionen. Vi er nok litt «kjerringa mot strømmen». Vi ønsker å være oss selv – sammen, sier Skogen.

Fullt (bok)hus

Det er allerede fulltegnet til åpningen i kveld, og det er naturligvis Elin Skogen glad for.

– Ja, vi er svært glade for at vi har fått så mange påmeldte. Det gir oss anledning til å fortelle publikum mer om hva vi ønsker med Bokhuset, gi dem en opplevelse og ikke minst ønske dem velkommen tilbake. Kanskje den store interessen bunner i at folk synes det er litt tøft at små forlag løfter i flokk og gir et litt annerledes tilbud? Kanskje det er et behov for nettopp det? sier Elin Skogen.