Purken kommer!

Det er luggeføre for det skjønnlitterære salget, skal vi tro omsetningsstatistikken for juni. Djevelen i detaljene er Jo Nesbø og "Politi".

Overfladisk lesing av Forleggerforeningens bransjestatistikk for juni kan gi inntrykk av den reneste massakre for norsk skjønnlitteratur for voksne, med et fall i månedsomsetningen på nærmere 85 prosent i forhold til samme måned i fjor. Så enkelt er det ikke.

Omsetningen av norsk skjønnlitteratur for voksne i juni 2014 var på 4,1 mill. kroner. Det er en spektakulær nedgang fra fjorårets juni måned, da omsetningen var på 26,5 mill. kroner. Det kunne være rikelig grunn for enhver å rope alarm, men forklaringen er enkel og brutal: Politi. Så mye betyr Jo Nesbø for norsk bokbransje akkurat nå.

 

Hai i bassenget

Nesbø har sørget for både de største oppturene og de største bølgedalene for statistikk-makerne denne våren. etter at hans nyeste roman Sønnen ble lansert tidlig på året, var omsetningen av norsk skjønnlitteratur en periode doblet i forhold til fjoråret. Nå kommer altså fjorårets slipp av Jo Nesbøs Politi inn som en hai i tall-bassenget og sørger for at forspranget i forhold til fjoråret er nær oppspist for denne bokgruppen. Det er med andre ord mer den fantastiske fjorårsmåneden enn årets halvlunkne juni som preger tallene.

 

Ingen festforestilling

Når det er sagt: Årets juni har ikke vært noen festforestilling. Allmenboksalget dropper med nesten 18 prosent i forhold til samme måned i fjor. Samlet for allmenbokmarkedet går man ut av første halvår med en omsetningsnedgang på 6,4 prosent.

E-bokeksplosjonen uteblir: Salget av e-bøker øker med, for denne gruppen, relativt beskjedne 20 prosent i første halvår – trass i frisk satsing på E-bok-Mammut tidligere i år. E-bokomsetningen på i underkant av 8,4 mill. kroner utgjør kun snaue 1,8 prosent av allmenbokomsetningen.

 

Betydelig feilkilde

Forleggerforeningens salgsstatistikk måler salg fra de store distributørene (Forlagssentralen, Sentraldistribusjon, Fagbokforlaget og Digitalbok) og ut til butikk, og ikke salg over disk.

Statistikken viser også en omsetningsøkning i første halvår på 7,2 prosent i totalmarkedet (inkl. skolebøker og lærebøker), fra 772,6 mill. kr i 2013 til 828,1 mill. kr i år. Her ligger det en betydelig feilkilde, ved at det store Fagbokforlaget ligger inne i årets statistikk, men ikke i fjorårets. Disse tallene må derfor tas ikke bare med en stor klype salt.

 

Økte mest i første halvår:

Norsk sakprosa for barn: + 29,3 prosent

E-bøker: + 20,3 prosent

Billigbøker (pocket): + 14,7 prosent

Norsk sakprosa for voksne: + 9,5 prosent

 

Størst nedgang i første halvår:

Oversatt skjønnlitteratur for voksne: – 52,7 prosent

Oversatt sakprosa for barn: – 27,3 prosent

Oversatt sakprosa for voksne: – 9,7 prosent

 

(Omsetning fra distributør ut til forhandler i første halvår, målt mot samme periode i fjor. Kun allmenbok-kategorier er med i oversikten. Kilde: Forleggerforeningen)

 

(Foto: Håkon Eikesdal / jonesbo.com)